Seura­kunnat pystyttivät Naantalin asunto­messuille Luostarin puu­tarhan

Viime perjantaina yleisölle avautuneilla Naantalin asuntomessuilla ovat läsnä myös alueen seurakunnat. Naantalin, Rymättylän ja Merimaskun seurakuntien messupisteenä on pergola eli katosrakennelma, jolla on vaikuttava nimi: Luostarin puutarhassa.

Se sopii hyvin messujen tämänvuotiseen teemaan, joka on luonnon kunnioitus.

Valkoisen puurakennelman ympärillä on kukkalaatikoita, joissa kasvaa kukkia ja yrttejä valkoisia puurakenteita pitkin. Laatikoissa on esimerkiksi Naantalin nimikkokasvia humalaa. Valokatteen alla on värikkäitä riipputuoleja, joissa voi lepuuttaa jalkojaan.

Naantalin seurakunnan pappi Riikka Hietanen kertoo, että seurakunnat halusivat rakentaa messukävijöitä varten levähdyspaikan. Idea luostarin puutarhasta juontaa juurensa Naantalin historiaan. Kaupungissa toimi luostari vuosina 1443–1544.

Hietasen mukaan messukävijät ovat löytäneet paikalle hyvin.

– Rannassa on mukava levähtää ja istuskella. Alkuviikosta päivässä on ollut satoja kohtaamisia.

Kävijöitä on kohtaamassa kaikkiaan 30 vapaaehtoista ja 25 seurakuntien työntekijää.

Messupisteeseen budjetoitiin 20 000 euroa, mutta Hietanen arvelee, että materiaalien ja yleisen hintatason nousun myötä kustannukset kohoavat hieman korkeammiksi.

Elämänpuusta tulee konfirmaatiopuu, myös pergolalle on suunniteltu jatkokäyttöä

Pergolan sisällä huomion kiinnittää mustasta vanerista tehty puu, jonka oksille kävijät voivat ripustaa silkkinauhoihin kirjoitettuja rukouksia, ilonaiheita ja toiveita. Puuta kutsutaan elämänpuuksi.

Riikka Hietanen kertoo, että asuntomessujen jälkeen siitä tulee Naantalin kirkkoon konfirmaatiopuu jo olemassa olevan kastepuun rinnalle.

– Halusimme korostaa kasteen merkitystä ja kaarta kasteesta konfirmaatioon.

Myös muille messupisteen rakennelmille on suunniteltu jatkokäyttöä. Pergola siirretään Soiniemen leirikeskukseen ja taimilaatikoita käytetään seurakuntien eri tiloissa.

Pergolan ideoivat ja toteuttivat paikalliset ammattilaiset, maisemasuunnittelija Jaana Peltola ja rakentaja Pekka Vahtera. Kuva: Tuija Pyhäranta

Luonnonmaan alue on huomioitu seurakunnan strategiassa

Entä miten käy messualueelle muuttavien ihmisten?

Messukodit on rakennettu Luonnonmaan saarelle muutaman kilometrin päähän Naantalin keskustasta.

Riikka Hietasen mukaan koko Luonnonmaan alue kasvaa kovaa vauhtia. Ensi vuonna Naantalin seurakunnan strategiassa onkin erityisenä painopisteenä kohdata alueen uusia asukkaita. Kaikille uusille asukkaille lähetetään seurakunnan tervetulopaketti, jossa on mukana kirje ja pieni lahja.

– Tarjoamme myös kodin siunaamisen mahdollisuutta, Hietanen kertoo.

Pysyvää seurakunnan toimitilaa Luonnonmaalle ei ole tulossa.

– Täällä on paljon kylätaloja ja muita tiloja, joissa toimimme myös yhteistyössä muiden kanssa. On mukavaa, että sitäkin kautta pääsee tutustumaan muihin ihmisiin.

Naantalin asuntomessut jatkuvat 14.8. saakka. Luostarin puutarha on avoinna päivittäin kello 10–18.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Seurakunnat pystyttivät Naantalin asuntomessuille Luostarin puutarhan

Edellinen artikkeliKommentti: Siksi mursun kuolema järkytti niin paljon
Seuraava artikkeli”Järkytys oli suuri, kun Jumala vaikeni” – Toimittaja Sofia Torvalds oli uskon sunnuntai­lapsi, jonka hengellisyyden masennus muutti

Ei näytettäviä viestejä