SENin reaktio hämmentää Räsäsen palkinnutta

Vuoden kristillinen mediateko – palkinnosta päättänyt toimittaja, pappi Freija Özcan hämmästelee Helsingin katolisen hiippakunnan piispan Teemu Sipon ja SENin pääsihteerin, ortodoksipappi Heikki Huttusen suhtautumista Päivi Räsäsen palkitsemiseen. Özcan palkitsi Vuoden mediateko -tunnustuksella Kristillisdemokraattien puheenjohtajan keskustelun herättämisestä Ajakohtaisen kakkosen Homoillassa.

– Eikö tämän pitäisi olla heille aika tuttua asiaa? Poikkeavatko heidän käsityksensä Räsäsen näkemyksistä, Özcan kysyy.
SENin hallituksen puheenjohtaja, piispa Teemu Sippo kertoi eilen aikovansa viedä Räsäsen palkinnon hallituksen käsiteltäväksi. SENin pääsihteeri Heikki Huttunen puolestaan sanoi, ettei Räsäsen palkitseminen edistä kristittyjen yhteyttä. Ortodoksinen ja katolinen kirkko eivät ole sanoneet hyväksyvänsä samaa sukupuolta olevien parisuhteita.
Özcan itse kertoo edustavansa Räsäsen kannoista poikkeavaa Raamatun tulkintaa jo niiltä osin, että hän on pappi ja nainen.
– Ymmärtääkseni Päivi Räsänen ei hyväksy naispappeutta.
Kirkon kannan mukaisesti avioliitto on Özcanin mielestä perinteisesti miehen ja naisen välinen, mutta rekisteröityjen parisuhteiden mahdolliseen siunaamiseen luterilaisessa kirkossa hän ei ota kantaa.
– Sanoisin, että tämä on tällä hetkellä kysymys, johon minulla ei ole mitään selkeää vastausta.  Minulla on ystäviä, jotka elävät onnellisessa homoparisuhteessa, sitten minulla on ystäviä, jotka ovat valinneet elämän selibaatissa, ja olen heidän kaikkien puolesta iloinen.  Seksuaalisuus on minusta hyvin monimutkainen asia. Rukoilla toki voin mielelläni kaikkien puolesta. Korostan sitä, että en asetu ketään vastaan enkä kenenkään puolelle.
Özcan oli 1990-luvun alussa mukana muun muassa eheytymishoitojen puolesta puhuvan Aslan ry:n perustamisessa. Hän on myös toimittanut kirjan Syntyjä syviä: erilaisen homoseksuaalisuuden näkökulma.
– Niistä ajoista elämänkokemus on jo ehtinyt muuttaa ajatuksiani paljonkin.
Räsäsen palkitsemista hän ei pidä poliittisena.
– En ota kantaa ohjelmassa esitettyihin mielipiteisiin. En ole myöskään kristillisdemokraatti enkä äänestä kristillisdemokraatteja näissä vaaleissa. Kunnioitan toimittajana sananvapautta. Minusta on surullista, että suomalaisessa keskustelussa ei keskustella asioista vaan ryhdytään tekemään oletuksia ihmisistä. Kunnollista keskustelua pitäisi opetella.

Edellinen artikkeliPiispainkokouksen virkanimikkeet ja työjärjestys uusiksi
Seuraava artikkeliTurun paimenet kansien väliin

Ei näytettäviä viestejä