Saksan ortodoksijuutalaiset syyttävät hallitusta syrjinnästä

Saksan hallitus ja maan ortodoksijuutalainen yhteisö kiistelevät rabbien koulutukseen käytetyistä budjettivaroista. Hallituksen päätös olla lisäämättä rabbeja kouluttavan seminaarin rahoitusta on ortodoksijuutalaisten mielestä syrjintää.

Berliinissä toimiva ortodoksijuutalaisia rabbeja kouluttava seminaari vaati, että sen saamaa valtion avustusta pitäisi nostaa vastaamaan liberaalien juutalaisten opinahjojen rahoitusta. Sisäministeriö kuitenkin kieltäytyi vedoten kireään budjettitilanteeseen. Päätös suututti maan ortodoksijuutalaisen yhteisön ja Berliinin seminaari uhkaa sulkea ovensa.

– Tämä paljastaa Saksan viranomaisten asenteen juutalaisia kohtaan, sanoo yksi seminaarin rabbi Haaretz -lehden mukaan. Saksalaiset ovat valmiit rahoittamaan juutalaisten koulutusta, jos juutalaiset ovat liberaaleja, näyttävät samanlaisilta kuin saksalaiset ja pitävät itseään ensin saksalaisina ja vasta toissijaisesti juutalaisina.

Berliinin ortodoksijuutalaisia rabbeja kouluttava seminaari avattiin uudelleen vuonna 2009 ja samana vuonna vihittiin ensimmäiset rabbit sitten vuoden 1938, jolloin kansallissosialistit sulkivat seminaarin.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa on yrittänyt elvyttää maan juutalaista yhteisöä. Nyt Saksassa asuu noin 120 000 juutalaista, joista useat ortodokseja, arvioi brittilehti Telegraph. Hallitus rahoittaa vuosittain juutalaisyhteisöjä lähes viidellä miljoonalla eurolla eikä se syrji mitään ryhmiä, sanoo sisäminiteriön virkailija Telegraph -lehden mukaan.

Edellinen artikkeliEronneet kehotettiin uurnille Tulkaa kaikki -liikkeen vaaliavauksessa
Seuraava artikkeliLauri Tarasti: Eronneet voivat äänestää

Ei näytettäviä viestejä