Ruotsin kirkko päätti, että hiippakuntahallitus ei saa erottaa piispaa

Härnösandin hiippakuntahallitus on ylittänyt valtuutensa päättäessään irtisanoa piispa Eva Nordung Byströmin. Tähän tulokseen tuli Ruotsin kirkon valituslautakunta, joka julkisti päätöksensä tiistaina 26.1.

Valituslautakunnan puheenjohtaja, oikeusneuvos ja entinen Ruotsin korkeimman oikeuden puheenjohtaja Johan Munck toteaa Kyrkans Tidningille, että vaaleilla valitulla piispalla on kirkossa keskeinen asema. Piispaa ei voida irtisanoa, ellei piispojen vastuuneuvosto ole ensin todennut häntä sopimattomaksi kirkon vihkimysvirkaan.

Pitkään jatkuneet ongelmat Härnösandin hiippakunnassa kärjistyivät viime vuonna ja johtivat syyskuussa vaatimukseen piispan viraltapanosta. Piispan työnantajana muodollisesti toimiva hiippakuntahallitus palkkasi juristin hoitamaan piispan työsuhteen lopettamisen.

Hiippakunnan papit eivät kannattaneet erovaatimuksia vaan luottivat edelleen piispaansa. Piispa Eva Nordung Byström valitti päätöksestä Ruotsin kirkon valituslautakuntaan.

Valituslautakunta käsitteli asiaa lokakuussa ja jäädytti hiippakuntahallituksen päätöksen lisätutkinnan ajaksi. Nyt julkistamassaan päätöksessä se totesi hiippakuntahallituksen ylittäneen toimivaltuutensa. Valituslautakunnan päätös oli yksimielinen eikä siitä voi valittaa.

Oikeusneuvos Johan Munckin mielestä kirkkojärjestys voitaisiin kirjoittaa piispan asemaa koskevilta osin selkeämminkin. Valituslautakunta on kuitenkin sitä mieltä, ettei hiippakuntahallituksella enää ole edellytyksiä jatkaa prosessia.

Piispa Nordung Byström kommentoi päätöstä tuoreeltaan Ruotsin televisiolle SVT:lle.

– Olen iloinen ja helpottunut. Odotan, että voin jatkaa tärkeää työtäni piispana. Haluan myös tukea hiippakuntakansliaa työilmapiiriongelmiensa ratkaisemisessa. Hyvät työntekijäni ovat sen arvoisia, että laitamme siihen kaiken energiamme.

Teksti: Kaj Aalto

Lue myös:

Hiippakuntahallitus uhkaa irtisanoa Härnösandin piispan Ruotsissa, taustalla luottamuspula

Kriisi Härnösandin hiippakunnassa sai Ruotsin kirkon piispat puuttumaan työsuhdeturvansa epäselvyyksiin

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliVerkkoäänestys ratkaisee Hämeenlinnassa, mihin seurakunta käyttää rahaa
Seuraava artikkeliKatri Vilén valittiin Joensuun seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi

Ei näytettäviä viestejä