Ruokanen: Jeesus ei ole konservatiivi eikä liberaali

Jeesus ei ole konservatiivi eikä liberaali, vaan hän on radikaali, saarnasi dogmatiikan professori Miikka Ruokanen Tuomasmessussa Helsingin Mikael Agricolan kirkossa sunnuntaina.

Ruokasen mukaan sana radikaali tulee latinan sanasta radix eli juuri, perustus: radikaali uppoutuu juureen, perusteisiin.

- Radikaali Jeesus paljastaa teeskentelyn ja epäuskon. Hän vaatii todellista sydämen muutosta, katumusta, täyttä kääntymystä, sydämen antamista kokonaan Jumalalle: Jumalan rakastamista koko sydämellämme, koko sielullamme ja koko mielellämme, Ruokanen sanoi.

- Minulla on suuri pelko, että Jeesus on vähitellen jättämässä monet Euroopan ja Pohjois-Amerikan perinteiset kirkot. Kysymys ei ole pelkästään jäsenmäärien ja osallistumislukujen jatkuvasta laskusta, vaan ennen muuta epäuskon lisääntymisestä pappien ja kirkon jäsenten sydämissä. Jumalan sana ei ole enää muuta kuin erilaisia mielipiteitä ja tulkintoja. Jumalan totuudet ovat vain vertauskuvia ja runoutta. Jumalan ilmoitus ei ole enää aidosti totta, vaan sadunomaista symboliikkaa, hän jatkoi.

Onko Jeesuksen Pyhä Henki vetäytymässä pois ja liikkumassa kohti etelää ja itää, Afrikkaa, Aasiaa, Latinalaista Amerikkaa? hän kysyi.

Ensimmäisen adventtisunnuntain saarnateksti oli Matteuksen evankeliumin 21. luvusta.

Ruokanen muistutti myös pian kuluneen vuoden Tuomasmessun 25-vuotisjuhlallisuuksista.

- Toivon ja rukoilen, että Tuomasyhteisö voisi näyttää mallia koko kirkollemme, että erilaisuudestamme huolimatta me voimme tulla yhdessä samaan Herran pöytään, kuulla Jumalan sanan, tunnustaa yhdessä sekä syntimme että uskomme, rukoilla yhdessä kärsivien puolesta, yhdessä ylistää Kolmiyhteistä Jumalaamme. Täällä voimme toteuttaa moniäänisen kansankirkon ideaa.

- Kirkon todellinen haaste ei ole viime kädessä taistelu konservatiivien ja liberaalien välillä, vaan meidän jokaisen sydämessä käytävä taistelu uskon ja epäuskon välillä! Jos usko hiipuu, kirkko kuihtuu pois. Jos radikaali Jeesus saa herättää meidät, synnyttää meissä kääntymyksen, sovintoverellään pestä sydämemme, Pyhällä Hengellään virvoittaa ja täyttää meidät ja sytyttää uskomme ja rakkautemme, kirkolla on mahtava tulevaisuus edessään myös Suomessa. Kirkon toivo ei ole taloudessa, jäsenmäärissä, rakenteissa, johtajissa eikä työntekijöissä - se on sinussa! hän sanoi.

- Jeesus ei halua, että olemme konservatiiveja tai liberaaleja tai että nimittelemme toisiamme näin. Hän haluaa, että seuraamme häntä itseään: olemme radikaaleja, juuriin ja perusteisiin meneviä. Hylkäämme teeskentelyn ja epäuskon ja seuraamme koko sydämestämme Jumalan totuutta ja hänen sanaansa. Rakastamme yli kaiken Vapahtajaamme. Olkaamme radikaaleja! Se on Jumalamme tahto, Ruokanen päätti saarnansa.

Saarna ja saarnavideo täällä