Raportti: Kehitysvammaisten Arkki-yhteisön katolinen perustaja hyväksikäytti useita naisia

Katolisessa maailmassa laajalti tunnettu Arkki-verkoston perustaja Jean Vanier käytti uransa aikana seksuaalisesti hyväkseen kuutta naista, järjestön teettämä raportti kertoo. Arkki-verkosto tunnetaan oppimisvaikeuksista kärsivien ja kehitysvammaisten auttamisesta.

Asiasta on kertonut muun muassa brittiläinen BBC, jonka mukaan epäilyt Vanierin harjoittamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä heräsivät viime vuonna. Arkki-organisaatio asetti itse komission selvittämään hyväksikäyttöväitteitä.

Kanadalaissyntyinen Vanier kuoli viime vuonna 90-vuotiaana arvostetun ja palkitun elämäntyön jälkeen.

Nyt julkistetun komission raportin mukaan hyväksikäytetyt olivat avustajia ja nunnia. Kukaan uhreista ei kuulunut järjestön auttamiin ihmisiin. Kuuden naisen hyväksikäytöt tapahtuivat Ranskassa vuosien 1970 ja 2005 välillä, raportti kertoo.

Raportin mukaan Vanier aiheutti tapahtumat sielunhoidon varjolla. Hänellä oli syvä psykologinen ja hengellinen ote uhreihinsa, joita hän pyysi myös vaikenemaan tapahtumista.

Arkki-yhteisö eli L'Arche on tuominnut perustajansa teot ja pyytänyt anteeksi tapahtuneita kauheuksia.

Jean Vanier oli alun perin Kanadan merivoimien upseeri. Hän luopui sotilasurasta vuonna 1950 opiskellakseen teologiaa. Vuonna 1964 hän perusti L'Arche-järjestön, joka toimii nykyisin 38 maassa ylläpitäen kehitysvammaisille tarkoitettuja koteja ja keskuksia. Järjestössä on noin 10 000 jäsentä.

Vanierin työtä on arvostettu maailmassa laajalti. Vuonna 2015 hänelle esimerkiksi luovutettiin arvostettu brittiläinen Templetonin palkinto.

Kuva: Kotukaran / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0.

Lue myös Jukka Raunun blogi: Ikävät Vanier-uutiset

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.