"Rajatiedon messut ovat runsauden sarvi"

Hengen_ja_tiedon_messutPaula Saarela, messujen vakiovieras. Hän kuuluu kirkkoon, mutta ammentaa messujen monenkirjavasta annista uususkonnollisuudelle ominaiseen tyyliin.

Hengen ja tiedon messuille näytteille asettajaksi voi ilmoittautua kuka vain, organisoiva taho ei sitä sensuroi. Kaupalliset toimijat ovat kolmenkymmenen vuoden aikana lisääntyneet. Tästä aatteellisuuden syrjimisestä on osa messuilla kävijöistä pahastunut.

Loviisalaista Paula Saarelaa kaupallistuminen ei näy häiritsevän. Hän on käynyt jokaisilla messuilla kolmenkymmenen vuoden aikana. Paikalle vetää kiinnostus uusiutuvaa messutarjontaa kohtaan.

- Haen täältä tietoa ja voimaa, välineitä millä auttaa itseä ja lähimmäisiä ja kaikkia ihmisiä. Täällä on laajasti eri elämänalueita käsitteleviä tietoja ja tuotteita. Haluan tutustua niihin. Käytän sitä, minkä havaitsen hyväksi ja kerron niistä lähimmäisille, kertoo Saarela messujen annista.

Tuotteiden lisäksi Saarelan matkaan tarttuu yleensä vaikutteita uusista asioista sekä uusia tuttavuuksia.

Näytteille asettajia näyttää tänä vuonna yhdistävän mielen ja ruumiin hyvinvointi. Tarjonnasta ja jonoista päätellen kävijöitä kiehtovat tulevaisuuteen kurkistaminen, mielen rauhoittaminen ja erilaiset hoidot. Skepsis ry:n syrjässä olevan pöydän luona harva pysähtyy.

Messuilla kävijä päätyy uskontojen supermarketiin, jota hallitsevat aasialaisvaikutteiset mielen ja ruumiin harjoituskeinot. Käytävillä kaikuu itämainen meditatiivinen musiikki.

Oulun seudulla syntynyt Saarela kutsuu uskonnollisuuttaan itämaiseksi, vaikka kuuluu kirkkoon ja pitää monia kristillisiä arvoja hyvinä.

- Uskon, että ihminen on henkinen olento. Uskon korkeampaan voimaan, mutta minulla on sille oma aika laaja määritelmä. Pidän myös monia kristillisiä arvoja hyvinä. Olen avoin kaikille uskonnoille ja filosofioille. Voin tukea kaikkea hyvää, Saarela kuvaa uskomuksiaan.

Uskontojen kirjo näkyy myös parannustarjonnassa. Parantavia hoitoja tekevät muun muassa eri itämaisten koulukuntien energiahoitajat sekä kalevalainen jäsenkorjaaja. Parantumisihmeitäkin luvataan, toisaalla hindulaisen satsangin, toisaalla kristillisen rukouksen keinoin.

Täysin aineetonta messujen anti ei ole. Kerrosten ahtailla käytävillä ja luokkahuoneissa materiaa kauppaavat luomuviljelijät ja -leipurit, kirjankustantajat, hyvinvointituotteiden markkinoijat, koru- ja kivikauppiaat, tarot-korteista ennustajat ja sekä enkelioppaat.

- Tämä on sellainen runsauden sarvi, aina löytyy jotakin uutta. Vaikka paljon on tuttua ja vanhaa ja monet asiat jo tietää, aina voi tulla uutta näkökulmaa. Kyllä aina jotain siemeniä löytyy, messukonkari Paula Saarela sanoo hymyillen.