Puolan piispat: Väkivallanvastainen yleissopimus puuttuu arvoihin

Puolan katolinen piispainkokous on sanoutunut irti Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan kieltävästä yleissopimuksesta ja vaatinut Puolan hallitusta olemaan allekirjoittamatta sitä.

”Sopimus sekoittaa keskenään tärkeän väkivallanvastaisuuden ja yrityksen puuttua vaarallisesti kasvatusjärjestelmäänne ja miljoonien puolalaisten hyväksymiin arvoihin. Tämä on erittäin huolestuttava merkki”, piispat totesivat.

Piispat kertoivat mielipiteensä, kun Puolan hallitus valmistautui allekirjoittamaan vuoden 2011 huhtikuussa tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Sopimus on maailman ensimmäinen laillisesti sitova väline, jonka tarkoituksena on luoda kattava oikeudellinen kehys naisten suojelemiseksi fyysiseltä, seksuaaliselta ja psyykkiseltä väkivallalta.

Piispojen mukaan sopimus ”jättää kokonaan huomiotta luonnolliset, biologiset erot sukupuolien välillä” ja määrittelee sukupuolierot erheellisesti sosiaalisesti syntyneiksi. Lisäksi sopimus aiheuttaa ”erityistä huolta”, koska se näyttää ”puhuvan homoseksuaalisuuden ja transseksuaalisuuden puolesta”.

“Sopimus antaa ymmärtää, että naisiin kohdistuva väkivalta on rakenteellista ja että sillä on juuria uskonnossa, perinteissä ja kulttuurissa. Se vaatii, että allekirjoittajat taistelevat sivilisaation saavutuksia vastaan”, todetaan piispainkokouksen lausunnossa.

“Puolan laissa on jo tarpeeksi työkaluja vastustamaan väkivaltaa, myös naisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä.”

Tähän mennessä yleissopimuksen on allekirjoittanut 20 maata, myös Suomi. Sopimus kuvaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa “historiallisesti epätasa-arvoisten voimasuhteiden ilmentymäksi”.

Sopimus myös velvoittaa allekirjoittajamaat edistämään kulttuuristen käytösmallien muuttamista niin, että ”ennakkoluulot, tavat ja perinteet, jotka perustuvat naisen alempiarvoiseen asemaan” häviäisivät. Valtioiden tulee varmistaa, ettei kulttuuria, tapoja, uskontoa, perinteitä tai ”niin kutsuttua kunniaa” käytetä oikeuttamaan väkivaltaa.

Vuoden 2010 kesäkuussa Puolan kansanedustajat hyväksyivät perheensisäiseen väkivaltaan puuttuvan lain, joka kielsi lasten ruumiillisen kurituksen. Piispainkokouksen johtaja, arkkipiispa Jozef Michalik varoitti tuolloin, että laki ”sekoittaisi luonnonjärjestyksen” ja johtaisi vanhempien vallan heikkenemiseen.

Asiasta kertoi Ecumenical News Service.

Edellinen artikkeliSkientologiakirkko perustaa oman tuotantoyhtiön
Seuraava artikkeliEx-kansanedustaja pääsi teologiseen

Ei näytettäviä viestejä