Poliittinen huumori on Suomessa vaikea laji

eduskunta1_pylvaat205Kotimaa24:n tavoittamat kommentoijat. Viime aikoina julkista pahennusta on herättänyt paitsi taitelija Ville Rannan perussuomalaisia irvivä pilakuva myös presidenttiehdokas Sauli Niinistöä (kok) parodioinut Yle Leaks -ohjelma. Poliittista huumoria Suomessa kommentoivat Kotimaa24:n pyynnöstä Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Jarkko Lyytinen
, Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio sekä Kalevan päätoimittaja Markku Mantila.

Jaakko Lyytinen pitää poliittisen satiirin perinnettä Suomessa ohuena.

– Suomessa satiiri on hankalaa. Sen on todistanut Jari Tervo kirjoittamalla Koljatin. Se on erinomainen romaani, jota luettiin kuitenkin vakavissaan ja josta hermostuttiin kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Kaikki tuokin, josta tässä on nyt hermostuttu  on aika kilttiä, Lyytinen sanoo.

Hänen mukaansa poliittisen satiirin vähäinen rooli johtuu alamaisuskosta ja suhteesta esivaltaan.

– Toisaalta suhde esivaltaan on uhmakas ja herravihainen toisaalta herroja pelätään. Satiiriin suhtautumisessa on outoa kaksinaisuutta.

Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio on huolissaan poliittisen keskustelun ehdottomuudesta, jonka hän näkee lisääntyneen rinnan perussuomalaisten nousun kanssa.

– Olen vähän yllättynyt tästä herkkähipiäisyydestä. Perussuomalaiset ovat hiukan ottaneet sellaisen kannan, että heillä on hirveän voimakas halu ja oikeus loukkaantua heitä kohtaan tulleesta kritiikistä. Toivoisin perussuomalaisilta, että kun ovat saaneet vaaleissa hieman lellikkiaseman, että heillä olisi sietokykyä poliittiseen satiiriin.

Myös Lyytinen suosittelisi perussuomalaisille paksumpaa nahkaa.

– Kyllä perussuomalaisten kannattaisi kestää tätä, koska he harrastavat itsekin suoraan sanomista ja kärjistämistä. Aika moni heidän poliitikoistaan on liioitellut yhteiskunnallisia ongelmia.

Kalevan päätoimittaja Markku Mantilan mukaan perussuomalaisten reaktioissa näkyy poliittinen kokemattomuus. Hänkin yllättyi Rannan sarjakuvan herättämästä voimakkaasta reaktiosta.

– He eivät ole tottuneet olemaan iso puolue ja kestää jonkun aikaa ennen kuin nahka parkkiintuu tarpeeksi. Tämä voi olla myös poliittista peliä, jolla saa otsikoita ja omat rivit tiivistyvät. Tehokkaampaa olisi ollut olla ihan hiljaa ja vaieta asia kuoliaaksi.

Mantilan mukaan Niinistö vastasi taannoin Yle Leaksista heränneeseen kohuun naureskellen ja pidättyi kommentoimasta.

– Se oli kokeneen poliitikon vastaus, joka ei antanut tilaisuutta jatkaa juttua, Mantila sanoo.

Vainio pitää mahdollisena, että huumorissa on menty myös yli.

– En ole saanut Yle Leaksista otetta, enkä tämmöistä Ville Rannan kuvaa haluaisi omaan lehteeni. Jossain kulkee mauttomuuden raja. Tarvittaisiin oivaltavampia pilakuvia.

Lyytinen on Yle Leaksin osalta samoilla linjoilla. Ville Rannan pilakuvaa hän luonnehtii ronskiksi.

– Vaikka poliittinen satiiri on vaikeaa, se on myös sallittua, Mantila muistuttaa.

Edellinen artikkeliNäyttelijä Eila Roine: Tunteita ei näytellä
Seuraava artikkeliTänään on maailman siirtolaisuuden päivä

Ei näytettäviä viestejä