Poikiiko Kemijärven virkakärhämä oman jumalanpalvelusyhteisön?

Lautamo_AkiAki Lautamo miettii parhaillaan, valittaako hän Oulun kapitulin päätöksestä, jonka mukaan hän ei ole kielteisen naispappeuskantansa vuoksi kelpoinen kirkkoherran virkaan.

Viranhaussa Lautamo kertoo vastanneensa kysyttäessä kapitulille, että tekee työtään Jumalan sanan ja luterilaisen tunnustuksen pohjalta, jonka mukaan pastorinvirka on miehen tehtävä.

– Mielipiteenhän saa pitää kirkossa, mutta jos toimii sen mukaisesti, ei enää tunnu kelpaavan.

Rauhan Tervehdys vihjailee varovasti pääkirjoituksessaan, että Kemijärvelle saattaisi syntyä jopa oma jumalanpalvelusyhteisö.

”Lapista kiirii huhuja, että siellä vanhan virkakäsityksen omaavat seurakuntalaiset ovat valmiita perustamaan omia jumalanpalvelusyhteisöjä, joissa heidän kokemuksensa mukaan julistus ja opetus pohjautuisi nykyistä selkeämmin Raamatun sanaan. Rauhan Tervehdyksen saamien tietojen mukaan tällainen pieni yhteisö on jo olemassa Sodankylässä”, lehti kirjoittaa.

Lautamo kuitenkin kertoo Kotimaa24:lle, että jatkaa Kemijärven seurakunnan kappalaisen työssä, jos tilanne sen sallii. Kemijärvellä pappeina on vain miehiä. Jos ja kun kapituli laittaa Kemijärven kirkkoherran viran uudestaan auki ja jos paikalle valittaisiin nainen, Lautamo uskoisi joutuvansa kapitulin kurinpitotoimenpiteiden jälkeen naispapin kanssa alttariyhteistyöstä kieltäytyvänä lähtemään työstään.

Jos kirkkoherraksi tulisi nainen, Lautamo näkee, että Kemijärvelle voisi syntyä oma jumalanpalvelusyhteisönsä ”alhaalta päin” eli seurakuntalaiset pyytäisivät tällaisen perustamaan. Lautamo sanoo, että pastorin tehtävä ei ole yhteisöä perustaa, vaan se syntyisi seurakuntalaisten toiveesta.

Aki Lautamo aloitti aikanaan pappina Sodankylässä. Siellä tehtiin työvuorojärjestelyjä niin, ettei hänen tarvinnut tehdä naispapin kanssa alttariyhteistyötä. Lautamon omin sanoin hän pystyi toimimaan ”luterilaisen tunnustuksen mukaan”. Hän katsoo, että kirkossa piispa Mikko Heikan johdolla vuonna 2006 laadittu paperi (
Työn johtaminen, työyhteisön kehittäminen ja työturvallisuus
) esti nämä virkajärjestelyt ja teki ”rauhanomaisen rinnakkaiselon” mahdottomaksi.

Oulun tuomiokapituli hylkäsi viime viikolla Lautamon oikaisuvaatimuksen Kemijärven kirkkoherranviran haussa. Kapituli pysyy kannassaan, ettei Lautamo voi hakea virkaa, koska ei suostu alttariyhteistyöhön naispapin kanssa. Lautamo pitää epätodennäköisenä, että hän veisi asian Oulun hallinto-oikeuteen.

Kemijärven kirkkoherra Lasse Marjokorpi jää pian eläkkeelle. Lautamo hoitaa tällä hetkellä lomalla vs.:nä Marjokorven virkaa.


Lapin Kansan
mukaan Kemijärven seurakuntaan ei ole todennäköisesti kutsuttu naispappeja edes vierailijoiksi. Lehden haastattelema kirkkovaltuuston puheenjohtaja Janne Kaisanlahti uskoo kuitenkin, että yleinen mielipide Kemijärvellä on naispappeuden puolesta.

Edellinen artikkeliKotimaa: Homeinen virka-asunto sairastutti piispan
Seuraava artikkeliOrtodoksit uusivat hallintoaan

Ei näytettäviä viestejä