Piri: Angolalaisnuoren karkotusuhka yhä päällä

Oulun seudulla runsaasti julkisuutta saanut nuoren angolalaismiehen karkotusuhkatapaus on siirtynyt odotteluvaiheeseen. Helsingin Metsälän säilöönottoyksikössä miestä tapaamassa käynyt Siikalatvan kirkkoherra Erkki Piri kertoo, että mies oli vaikeaan tilanteeseen nähden tasapainoisen oloinen.

Pirin mukaan vuorossa on muukalaispassin hakeminen, mikä saattaa kestää viikosta kuukauteen. Piri yrittää auttaa nuorukaista tämän hakemisessa maahanmuuttoviranomaisilta.

- Jännityksellä seuraan saako hän pysyä Suomessa ja jatkaa opintojaan.

Muukalaispassi tarkoittaa käytännössä pysyväistä oleskelulupaa. Piri on nuoren miehen sielunhoitaja, ja hän myöntää olevansa tuohtunut tapahtumien kulusta. Oulun poliisi otti yöaikaan nuoren miehen huostaansa, piti kolme päivää putkassa ja sitten toimitti hänet Metsälään.

- Ihmettelen, miten on mahdollista, että pakolaisia saatetaan pallotella viranomaisten toimesta ja rikkoa hyvässä vauhdissa ollut  toipumisprosessi. Häntä pidettiin turhan pitkään putkassa epäinhimillisissä olosuhteissa. Maamme pakolaispolitiikka tulisi mielestäni arvioida uudestaan.

Myös Oulun piispa Samuel Salmi vetosi poikkeuksellisen voimakkaasti Suomessa täysi-ikäiseksi tulleen opiskelijanuorukaisen puolesta tällä viikolla järjestetyssä hiippakunnan synodaalikokouksessa.

Lue myös: Salmi kimpaantui poliisin toiminnasta