Piispat näyttämässä ovea Lähetyshiippakunnan papeille

Lähetyshiippkunta vaakubateksti205

”Muodostetulla lähetyshiippakunnalla ei ole kirkossamme organisatorista asemaa eikä se kiinnity kirkkomme rakenteeseen. Vaikka se ei muodollisesti olekaan järjestäytynyt uskonnolliseksi yhdyskunnaksi, asiallisesti sillä on uskonnollisen yhdyskunnan luonne”, piispat lausuvat.

Lähetyshiippakunta on ominut kirkon tuntomerkit itselleen ja väittää, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko kantaa väärän kirkon tuntomerkkejä, piispat katsovat.

Lähetyshiippakunnassa on sekä Suomen luterilaisessa kirkossa vihittyjä pappeja että Lähetyshiippakuntaa edeltäneessä rakenteessa vihittyjä pappeja.

Lue myös: Piispojen tuore kannanotto joutuu heti testiin Karjalohjalla

Linnavirta: Piispat ovat tehneet Karjalohjalla paljon pahaa

Piispa Häkkinen: Tuliko mitta täyteen?

Juhana Pohjola: Ihmettelen piispojen ”nyrkin heristelyä”


LUE KANNANOTTO:


Hiippakuntiemme papistolle

Lahdessa perustettiin 16.3.2013 rekisteröimätön yhdistys, joka otti nimekseen Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta. Muodostetulla lähetyshiippakunnalla ei ole kirkossamme organisatorista asemaa eikä se kiinnity kirkkomme rakenteeseen. Vaikka se ei muodollisesti olekaan järjestäytynyt uskonnolliseksi yhdyskunnaksi, asiallisesti sillä on uskonnollisen yhdyskunnan luonne.

Jumalan sana, kaste ja ehtoollinen sekä niitä palveleva pappisvirka ovat kirkon tuntomerkkejä. Kirkkomme hengelliset liikkeet ovat perinteisesti kunnioittaneet kirkkomme järjestystä. Tästä poiketen lähetyshiippakunta on ominut kirkon tuntomerkit itselleen ja väittää, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko kantaa väärän kirkon tuntomerkkejä.

Seurakuntalaisissa synnyttää hämmennystä lähetyshiippakunnan pyrkimys toimia kirkkona kirkon sisällä. Lähetyshiippakunnan toiminta ei ole Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintaa eivätkä sen piirissä vihityt papit ole kirkkomme pappeja. Tästä syystä heidän suorittamansa kirkolliset toimitukset eivät ole Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimituksia.

Niin kauan kuin lähetyshiippakunnan kirkko-opillinen ja kirkko-oikeudellinen asema on epäselvä, seurakuntien tiloja ei pidä luovuttaa sen käyttöön. Seurakunnassa järjestettävältä tilaisuudelta on voitava odottaa, ettei se ole suunnattu kirkkomme työtä vastaan ja ettei sillä pyritä korvaamaan kirkollisia toimituksia kirkkomme jäsenen kohdalla.

Pappisvihkimyksessä ja erityisesti pappislupauksessa (KJ 5:6 §) pappi lupaa pysyä kirkkomme tunnustuksessa, noudattaa kirkkomme lakia ja järjestystä sekä toimia kirkon rakennukseksi. Papin toimiminen lähetyshiippakunnan tehtävissä on ilmeisessä ristiriidassa papilta odotettavan lojaalisuuden ja pappislupauksen kanssa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi ei voi kuulua lähetyshiippakunnan papistoon.

Rohkaisemme jokaista kirkkomme pappia hoitamaan virkaansa uskollisesti Kristuksen antaman tehtävän ja kirkkomme tunnustuksen mukaisesti. ”Hän, joka teitä kutsuu, on uskollinen ja pitää lupauksensa.” (1 Tess. 5:24)

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat

Edellinen artikkeliPääsiäisnäytelmät ovat osa seurakuntien toimintaa
Seuraava artikkeliVesiyhteistyö auttaa ihmisarvoiseen elämään

Ei näytettäviä viestejä