Piispasta piilokärki – pelaa kauden pesäpallosarjassa

Kuopion piispa Jari Jolkkonen nähdään tällä kaudella pesäpallosarjassa Puijon Pesiksen riveissä. Kausi alkaa sunnuntaina ja avausheiton heittäjä saapuu paikalle suoraan Vatikaanista.

Piispa Jolkkonen, koska palasit pesäpallon pariin. Tapahtuiko se viime kaudella, jolloin pelasit neljä maakuntasarjan ottelua?

– Pelasin viime kaudella neljä peliä maakuntasarjassa kasvattajaseurani Ilomantsin Urheilijoiden riveissä. Viimeisessä pelissä ei mikään paikka revähtänyt. Siitä jäi hyvä fiilis. Edellisestä sarjakaudesta ehti vierähtää 26 vuotta. Ikämiehelle on suuri kunnia, kun sai pelata junioreiden rinnalla.

Vaihdat seuraa, missä pelaat ensi kaudella? Kuinka monta peliä aiot pelata?

– Pelaan Puijon Pesiksessä, jos polvi kestää ja valmentaja suo. Elokuussa meillä on savolainen joukkue myös Kontioiden eli ikämiesten SM-turnaukseen. Pelaajilla on hauskaa, mutta yleisön kannalta tuo turnaus on vähän rumaa katsottavaa. Pesäpallo on aika repivä laji, ja siksi yli-ikäisiä ukkoja makaa ensiavussa paikattavana kuin eturintaman kenttäsairaalassa.

Mitä divisioonatasoa maakuntasarja vastaa?

– Neljättä. (Super, Ykkös, Suomi, Maakunta)

Mikä on kuntosi?

– Huono, ja siksi pitää yrittää pärjätä pelisilmällä. Odotan polven tähystysleikkausta. Kun se saadaan kuntoon, niin sitten alkaa kunnon rytistys.

Alexander Stubb urheilee kovasti, voisiko sinua luonnehtia piispakunnan Stubbiksi?

– En oikein tunne omakseni. Hän harrastaa yksilölajia ja kestävyysurheilua. Pesäpallo on joukkuepeli ja räjähtävän voiman laji. Yhteistä on, että viranhoidon ohella yritetään joskus liikkua.

Puijon Pesiksen ottelussa sunnuntaina on mielenkiintoinen avausheittäjä, kuka?

– Puijon Pesiksen maakuntasarjan kauden ensimmäisessä ottelussa avausheiton heittää paavin avustajana toimiva teologian tohtori, isä Matthias Türk Vatikaanista. Hän sattuu juuri vierailemaan Kuopiossa.

Mikä pesäpallossa kiehtoo?

– Se on joukkuepeli. Elämä on joukkuepeliä. Ja on se fyysinen älypeli. Mutta kaikkein tärkeintä on harrastaa liikuntaa, josta pitää. Se on myös kirjattu pesäpalloliiton strategiaan. Pesäpalloliitolle tärkeintä on luoda nuorille ja aikuisille hyvinvointia urheilun ja liikunnan kautta. Se on hieno tavoite. Ei liian nurkkakuntainen.

Missä roolissa olet ulko- ja sisäpelaajana?

– Ulkona olen pelannut etukentällä ja sisällä kärkietenijänä tai niin sanottuna piilokärkenä.

Mikä on paras valttisi pesäpalloilijana?

– Valtit ovat jääneet 1980-luvulle. Luulen, että olin aika hyvä yleispelaaja. Heitto, lyönti, ulkopeli ja nopeus olivat toimivat. Mutta imperfektissä. Ne vuodet ovat auttamattomasti ohi. Tämä rimpuilu takaisin kiilaan paljastaa, että sitä on niin vaikea myöntää.

Mistä alla olevassa YouTube -videossa on kyse?

– Joensuun seurakunta vei piispantarkastuksella Joensuun Mailan superpesisjoukkueen harjoituksiin. Pelinjohtaja pisti ottamaan kiinni maailman kovimmaksi lyöjäksi tituleeratun Juha Niemen lyöntejä. Tutkan mukaan pallo lentää 180 kilometriä tunnissa. Se oli pelottavaa. Ja ihan mahtavaa.

Kuva: Joona-Pekka Hirvonen / Joensuun Maila. Jari Jolkkonen osallistui huhtikuisella piispantarkastusmatkallaan Joensuun Mailan pesäpalloharjoituksiin.

Lue myös:

Piispa palaa mailan varteen

Edellinen artikkeliJehovan todistajat opastaa seksuaalisesta väkivallasta – poliisia ei mainita
Seuraava artikkeliPaimenmuisto toi Pyhän Henrikin säätiön tunnustuspalkinnon

Ei näytettäviä viestejä