Piispainkokouksen pääsihteeri: ”Tarvitaan luovaa pohdintaa, ei porsaanreikien etsimistä”

Kirkon on lähdettävä olettamuksesta, että sen papit seuraavat kirkon järjestystä ja teologiaa, sanoo piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen.

Komulainen kommentoi Kotimaa24:lle tietoa, jonka mukaan papin on uuden avioliittolain voimaan tultua juridisesti mahdollista vihkiä samaa sukupuolta oleva pari, vaikka kirkko ei asiasta päättäisi.

Komulaista spekulaatioissa esitetty mahdollisuus kiinnostaa ammatillisesti. Hän ei kuitenkaan usko, että kirkon kannattaa käyttää sen pohdintaan kovin paljoa resursseja.

– Koko keskustelu avioliittoon vihkimisestä perustuu perinteiseen käsitykseen kirkkoinstituutiosta. Monilla tuntuu olevan yhä olettamus kirkosta elämän taitekohtiin liittyvänä palvelulaitoksena. Kirkolla on paljon muutakin sanottavaa, mitä tulee esimerkiksi yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen. Lehtiä kadulla myyvien romanien päälle sylkeminen kertoo kristillisten arvojen murtumisesta ja tästä pitäisi olla huolissaan, Komulainen sanoo.

Teologia voi viedä kirkkoa eri suuntaan kuin laki yhteiskuntaa

Komulaisen mukaan kirkkoon kuulumattoman kauppias Vesa Keskisen kirkollisesti suoritetun vihkimyksen herättämä keskustelu osoittaa, että juridinen ja teologinen pätevyys eivät kirkon näkökulmasta kulje aina käsi kädessä. Juridisesti pätevä vihkiminen voi olla kirkkojärjestyksen ja kirkkokäsikirjan vastainen.

– Kirkolla on sen teologiasta nousevat ehdot. Jos lähdetään tietoisesti viemään eri raiteille teologista ja juridista ulottuvuutta toimittamalla juridisesti päteviä mutta kirkon järjestyksen vastaisia vihkimyksiä, se on kirkon näkökulmasta vaarallinen ja hyvinkin omavaltainen tilanne, Komulainen sanoo.

Komulainen muistuttaa, että kirkon on erikseen käytävä pohdinta siitä, mitä se ajattelee avioliiton teologisesta merkityksestä.

– Nyt tarvittaisiin luovaa ja ennakkoluulotonta pohdintaa, eikä mitään porsaanreikien etsimistä tai sellaisten tilkitsemistä, Komulainen sanoo.

”Kysymys kansalaistottelemattomuudesta on ennenaikainen”

Näkyvin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia kirkossa puolustanut taho on ollut vuosia Tulkaa kaikki -liike. Kotimaa24 kysyi sen koordinaattori Vesa Hirvoselta, olisiko sääntöjen rajojen kokeileminen oikea tapa edistää seksuaalivähemmistöjen tasavertaisuutta kirkossa.

– Kysymys kansallistottelemattomuudesta on jossain määrin ennenaikaista, on varmasti syytä selvittää tilanne. Muut kysymykset seuraavat sen jälkeen, Hirvonen vastaa.

Hän muistuttaa, että liike on määritellyt tavoitteekseen vain seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisen kohtelun kirkossa. Yksityiskohdissa liikkeen jäsenten käsitykset voivat vaihdella hyvinkin paljon.

Kuva: Aarne Ormio / KT

Lue myös:

Tapaus Keskinen paljasti: pappi voisi vihkiä homoparin

Edellinen artikkeliKoulut pelkäävät menettävänsä verovapauden uuden avioliittolain myötä
Seuraava artikkeliNuori Olavi Virta pakeni äitiään seurakuntakotiin

Ei näytettäviä viestejä