Piispa: Sitoutuneet rakkaussuhteet ovat hyvä asia

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström on tyytyväinen siitä, että eduskunta hyväksyi lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

– On myönteistä, jos yhteiskunta haluaa tukea sitä, että syntyisi rakkauteen ja luottamukseen perustuvia sitoutuneita ja pitkäaikaisia suhteita myös seksuaalivähemmistöjen parien kesken. On tärkeää, että nämä parit voivat saada nyt saman avioliittolain tuen suhteelleen kuin heteroparitkin.

Vikströmin mukaan on hyvä, että yhteiskunta hyväksyy erilaisuutta ja vähemmistöjä paremmin kuin ennen. Hän näkee tämän rikkautena.

Piispasta on puolestaan huolestuttava piirre, jos lakialoitteen hyväksyminen olisi oire ihmisten ultraliberaalista halusta tehdä aivan mitä itseään haluttaa. Tätä uhkaa hän ei kuitenkaan pelkää ratkaisussa, joka korostaa sitoutumisen ja avioliiton merkitystä.

Vikström näkee, että nyt on hyvä tilaisuus nostaa yhteiskunnassa, kirkossa ja kansalaisjärjestöissä esiin keskustelua avioliitosta ja sen merkityksestä myös tuen antajana kaikille pariskunnille.

– Nyt olisi hyvä tilaisuus käyttää avioliiton ajankohtaisuus hyväksi, että määrätietoisesti lähtisimme entistä paremmin tukemaan avioliitossa ja parisuhteessa eläviä pariskuntia ja vanhempia, Vikström sanoo ja peilaa ajatuksiaan tuoreisiin traagisiin tapahtumiin lapsiperheissä.

Hän sanoo, että kun laki astuu aikanaan voimaan, yhteiskunnan ja kirkon lainasäädännössä on erilainen avioliittokäsitys. Hänen mukaansa nyt kirkossa on vain jatkettava keskustelua, miten tilanteeseen tulee reagoida.

Vikström viittaa arkkipiispan kommenttiin, jonka mukaan kirkolla on kolme vaihtoehtoa. Kirkko voi jatkaa entisellään, muuttaa avioliittokäsitystään tai luopua vihkimisoikeudestaan, ja tarjota tilalle avioliiton siunaamista joko kaikille tai vain heteropareille.

– Joudumme käymään tätä keskustelua. Se voi olla vaikeaa, mutta kehotan itseäni ja muita käymään sitä toisia kunnioittaen. Vaikka on eri näkemyksiä, tulisi löytää ratkaisu, jonka kanssa voi elää ja olla samalla uskollinen omalle perinteelle.

Vikström sanoo, että uuteen tilanteeseen ei ole valmiita mallivastauksia.

– Vaihtoehtoja täytyy hakea ja kehittää keskustellen tulevien vuosien aikana.

Vikströmin mukaan kirkolliskokouksessa aikanaan haetaan asiaan ratkaisuja sen mukaan, mitä ehdotuksia tulee esiin.

– Ellei mitään tapahdu, vihkimiset jatkuvat kuten ennenkin. Samaa sukupuolta olevien avioparien kanssa ja puolesta voidaan rukoilla. Toivoisin, että päästäisiin ainakin tilanteeseen, jossa voitaisiin tarjota samaa sukupuolta oleville avioliiton siunaus, Vikström toteaa.

Edellinen artikkeliOinonen: Vetäydyn korpeen miettimään kirkon jäsenyyttä
Seuraava artikkeliPiispat huolissaan jakautumisesta

Ei näytettäviä viestejä