Piispa Seppo Häkkinen: Nykytilanne on kirkolle instituutiona vaikea, mutta evankeliumille ei sen kummempi kuin muutkaan

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen kommentoi Kirkkopalvelut ry:n valtuuston kokouksessa puhuessaan kahta viimeaikaista selvitystä, jotka liittyvät kirkon tilanteeseen, vaikka eivät kirkkoa suoraan käsittelekään. Häkkinen piti puheensa torstaina Järvenpäässä.

Ensin Häkkinen viittasi Helsingin Sanomien (28.11.) selvitykseen, jonka mukaan enää alle puolet nuorista kuuluu ammattiliittoon.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan selvitys puolestaan koski suomalaisten maanpuolustustahtoa. Yleinen maanpuolustustahto on vajonnut alle 70 prosentin ensimmäistä kertaa sitten 1980-luvun. Suurimmat pudotukset ovat tapahtuneet alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä.

”Edellä olleet kehityskulut yhdistävät niin ammattiyhdistysliikettä, puolustusvoimia, kirkkoa kuin monia muita perinteisiä suomalaisia yhteisöjä. Taustalla vaikuttavat kriittisyys instituutioita kohtaan sekä individualismin, privatisoitumisen ja moniarvoisuuden lisääntyminen. Nykyihminen haluaa elää vapaasti vailla sitoutumista suuriin yhteisöihin”, Häkkinen sanoi.

Häkkisen mukaan tilanne on kirkolle instituutiona vaikea, mutta evankeliumille se ei ole sen kummempi kuin muutkaan: kyse on yhteyden syntymisestä Jumalaan ja hänen kirkkoonsa.

”Mikään aikakausi tai yhteiskunta ei sinänsä ole Jumalalle vieras. Kaikissa niissä on tietyt liittymäkohdat evankeliumiin ja toisaalta esteitä sille. On totta, että monet nykyajan ilmiöt voidaan oikeutetusti nähdä uhkina kirkolle. Toisaalta samat ilmiöt voivat olla sille myös mahdollisuuksia”, Häkkinen totesi.

Piispan mielestä nyt kirkossa on aika toimia ja etsiä aktiivisesti uutta, jotta evankeliumin ilosanoma voisi kohdata aikamme ihmisiä ja uudistaa yhteiskuntaamme.

Seppo Häkkinen on Kirkkopalvelut ry:n valtuuston puheenjohtaja. Kirkkopalvelut on luterilaisten seurakuntien ja kirkollisten toimijoiden yhteistyöjärjestö. Se on myös Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliYhteinen keittiö -hanke päättyy, yli 40 yhteisöä jatkaa kokkaamista eri puolilla maata
Seuraava artikkeliHelsingin ja Turun hiippakuntiin valittiin pappisasessorit – katso, miten äänet jakautuivat

Ei näytettäviä viestejä