Piispa Jukka Keskitalo: Veitsi­luodon tehtaan sulkemis­päätös oli musertava uutinen, mutta toivoa ei pidä menettää

Veitsiluoto, Stora Enso Oyj:n tehtaat ja saha ... Veitsiluoto, Stora Enso Oyj, mills and sawmill HANNU VALLAS / LEHTIKUVA

Kemi ja koko Meri-Lappi kokivat tiistaina kovan iskun: suomalais-ruotsalainen metsäteollisuusjätti Stora Enso ilmoitti sulkevansa Kemin Veitsiluodossa sijaitsevan sellu- ja paperitehtaansa. Syynä on yhtiön mukaan maailmanlaajuisesti pienentynyt paperin kysyntä ja tuotantolaitoksen tappiollisuus.

Stora Enso sulkee samoista syistä myös Ruotsissa sijaitsevan Kvarnsvedenin tehtaan.

Veitsiluodon tehtaan lopettaessa työttömäksi jää ensimmäisten arvioiden mukaan jopa 700 ihmistä. Todellisuudessa taloudelliset ja muut seuraukset koskevat vielä suurempaa ihmisjoukkoa.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo haluaa ilmaista tehtaan lopetuksesta kärsiville myötätuntonsa ja asettua heidän rinnalleen.

– Veitsiluodon sulkemispäätös oli musertava uutinen. Niin moni jää työttömäksi, ja tämä koskettaa niin monia perheitä Kemissä ja koko alueella. Tämä on Suomen metsäteollisuushistorian suurin tehtaan alasajo, Keskitalo sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että kemiläisiä ei nyt jätettäisi yksin.

– Minusta tehtaan omistajan Stora Enson pitää nyt hoitaa tämä asia kunniallisesti, eikä niin sanotusti paeta paikalta. Globaalisti toimivalla yhtiöllä on vähintäänkin moraalinen velvollisuus huolehtia siitä, että ihmiset eivät jää tyhjän päälle.

Tällä piispa kertoo tarkoittavansa esimerkiksi koulutusmahdollisuuksiin panostamista sekä työllistämistä Stora Enson muihin tuotantolaitoksiin.

Kirkko mukaan ihmisten tukemiseen

Apuaan voivat Keskitalon mukaan antaa myös valtio, kaupunki ja seurakunta.

– Valtiovallan mahdollisuudet menevät osittain päällekkäin yhtiön mahdollisuuksien kanssa. Nyt tarvitaan aktiivisia työvoimapalveluita ja Kemiin uutta työtä: hallitus on jo luvannut alueelle rakennetukea. Ihmisiä ei saa jättää yksin, heille on räätälöitävä uusia väyliä töihin ja tulevaisuuteen. Uusia startup-yrityksiä on rohkaistava ja tuettava aloittamaan, ehkä juuri tyhjilleen jäävissä tehdastiloissa.

Piispa sanoo, että Kemin seurakunta on pitänyt jo vanhastaan hyvin yhteyttä alueen suuriin teollisuuslaitoksiin.

– Seurakunnalla on siihen hyvät valmiudet, se on tehnyt pitkään myös yhteiskunnallista työtä.

Keskitalo toteaa, että seurakunnan panos ei ole niinkään aineellisella puolella, vaikka diakoniatyö tietenkin auttaa myös siten.

– Seurakunnan tärkein toimintasektori on tässäkin uskon ja toivon luomisessa. Uskon, että seurakunta ja muut toimijat miettivät yhdessä, mitä hyvää kirkko voisi nyt tehdä.

On uskottava parempaan huomiseen

Jukka Keskitalo on kotoisin Karungista, joka sijaitsee linnuntietä noin 40 kilometriä Kemistä Tornionjokivarteen.

– Muistan lapsuudestani, miten sopivilla tuulilla varsinkin keväisin sanottiin, että raha tai Kemi haisee. Sellutehtaan haju on osa lapsuuteni kontekstia, jopa hajuaistimuksia.

Kemi ja Veitsiluodon tehtaat ovat Keskitalon mukaan olleet iso osa Pohjois-Suomen teollista historiaa. Nyt yksi aikakausi on päättynyt.

Keskitalo korostaa, että vaikka koko alue on nyt shokkivaiheessa, hän uskoo Kemin vielä nousevan. Hän painottaa uskon ja toivon sanoja.

– Viestini tämän kriisin silmään joutuville ihmisille, yritykselle, kaupungille ja valtiovallalle on: toivoa ei pidä koskaan menettää. Nyt emme vielä näe kovin pitkälle, mutta siihen parempaan huomiseen meidän on uskottava. Se on kristillisen uskon sanoma tässäkin tilanteessa.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Piispa Jukka Keskitalo: Veitsiluodon tehtaan sulkemispäätös oli musertava uutinen, mutta toivoa ei pidä menettää

Edellinen artikkeliHämeenlinnassa kirkko­herraan kohdistunut epäily epä­asiallisesta käytöksestä selvitetty – ei syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä
Seuraava artikkeliChangemaker-verkosto julkaisi sosiaalisen median käyttö­oppaan vihaisille aikuisille – ”Nuorten kokema verkko­häirintä uhkaa demokratiaa”

Ei näytettäviä viestejä