Piispa Häkkisen muotokuva haastoi taiteilija Essi Peltosen toimimaan toisin

Kesäkuun ensimmäinen päivä oli kuvataiteilija Essi Peltoselle jännittävä. Silloin paljastettiin Mikkelissä hänen maalaamansa piispa Seppo Häkkisen muotokuva. Projekti alkoi jo viime vuonna.

Tapaamisissa Häkkinen kertoi Peltoselle Mikkelin hiippakunnan nykytilanteesta ja historiasta sekä esitteli paikkoja ja piispan sauvaa ja vaatteita. Peltonen otti Häkkisestä paljon valokuvia ja tutustui hänen ajatuksiinsa myös lukemalla Piispan polku -kirjasta hänen hengellisen matkakertomuksensa.

– Otin tehtävän mielelläni vastaan, mutta prosessi oli stressaava, koska työhön kohdistui isoja odotuksia ja paineita.

– Toisaalta oli mukavaa, että minuun luotettiin ja sain tutustua Mikkelin hiippakunnan ihmisiin. Siellä työskentelee tosi kivoja tyyppejä, Peltonen kertoo.

Muotokuvan tilasi Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin hallinnoima Juustenin säätiö. Taulu oli hiippakunnan seurakuntien lahja 60 vuotta täyttäneelle piispalle. Se sijoitetaan tuomiokapitulin istuntosaliin, jossa on myös piispa Häkkisen kahden edeltäjän Voitto Huotarin ja Kalevi Toiviaisen muotokuvat.

”Yleensä maalaan fiilispohjalta ja vauhdilla”

Essi Peltonen meni suoraan yläkoulun jälkeen taidekouluun eikä koskaan harkinnut vakavasti muita ammatteja. Hän valmistui Turun ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2006. Pari vuotta sitten Peltonen tuli toiseksi Taidekeskus Salmelan Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailussa, mikä toi hänelle tunnettuutta.

– Yleensä maalaan omia töitäni fiilispohjalta ja vauhdilla. Maalaan kyllä paljon kasvoja, mutta ekspressiivisesti. Oli haastavaa työskennellä piispan muotokuvan kanssa aivan toisin.

Peltonen teki muotokuvasta erilaisia luonnoksia ja versioita ja kävi niistä keskusteluja Häkkisen kanssa. Esimerkiksi maalauksen taustaväristä sovittiin yhdessä. Piispalle oli tärkeää, että kuvassa näkyy jotenkin Mikkelin hiippakunnan nimikkoenkeli arkkienkeli Mikael.

”Häkkinen on lämmin ja ystävällinen Jumalan palvelija”

Muotokuvaa maalatessa Peltonen halusi saada vangittua kuvaan myös Seppo Häkkisen luonnetta.

– Hän on lämmin ja ystävällinen Jumalan palvelija, lempeä ja nöyräkin. Toisaalta hän on myös päämäärätietoinen ja uskaltaa olla asioista jotakin mieltä. Hän sopii hyvin piispan tehtävään.

Seurakuntaelämä tuli Essi Peltoselle tutuksi lapsuudessa. Hän kävi äitinsä kanssa usein kirkossa ja pyhäkoulussa.

– Kun olin oman lapseni kanssa hoitovapaalla, kävimme myös erilaisissa seurakunnan kerhoissa ja tapahtumissa.

Muotokuvasta on tullut Peltoselle hyvää palautetta.

– Jännitin kovasti, pystynkö vastaamaan odotuksiin. Ilmeisesti onnistuin, koska muotokuvaa on kehuttu raikkaaksi ja helposti lähestyttäväksi.

– Toisaalta sain palautteen piispan 60-vuotissyntymäpäivillä. Siellä kukaan tuskin olisi kertonut minulle henkilökohtaista kriittistä mielipidettään. Hiukan vielä jännitän tulevaa palautetta.

Vahvin tunnelma Peltosella on nyt kuitenkin helpotus ison työn valmistumisesta. Hän nauttii vapaudesta keskittyä omaan luomistyöhön.

Peltonen ei aio päätoimiseksi muotokuvamaalariksi, vaikka pian julkaistaan myös hänen tekemänsä nyrkkeilijä Eva Wahlströmin muotokuva.

– Kuvataiteilijana minulle on tärkeintä töiden tunnelma, sielukkuus ja kauneus. Kauneudella en tarkoita välttämättä klassisia kauneusihanteita.

Kuva: Mari Teinilä

Edellinen artikkeliRuotsissa kiinni harvinainen rikollisliiga – teki lukuisia murtoja seurakuntien tiloihin
Seuraava artikkeliArkkipiispa puuttui asiaan: Maata Näkyvissä -festareilla ei enää järjestetä naispapittomia messuja

Ei näytettäviä viestejä