Piispa Häkkinen Radio Deissä parisuhderukouksesta: ”Minä en voisi tällaista toimittaa”

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ei toimittaisi rukousta samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta. Hän kertoi kannastaan Radio Deissä keskiviikkoaamuna järjestetyllä Piispan kyselytunnilla. Häkkistä haastattelivat Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä, Mikkelin Kaupunkilehden
Tapio Honkamaa, Sana-lehden Heli Karhumäki sekä Kai Kortelainen
Radio Deistä.

– Minä en itse voisi tällaista rukousta toimittaa. Sehän on sen piispainkokouksen ohjeen mukaan vapaaehtoinen. Toki minun vastuuni olisi ohjata heitä sellaisen papin luokse, jonka olisi mahdollista heitä palvella, Häkkinen sanoi.

Osa seurakunnista on avannut kirkkotilansa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisille. Tätä piispa Häkkinen kommentoi korostamalla, ettei kirkon oppi avioliitosta ole muuttunut.

– Piispa on hiippakunnassaan seurakuntien ja pappien ylin kaitsija, ja jokainen piispa joutuu omasta hiippakunnastaan ja seurakunnistaan kantamaan sen vastuun. Minä olen omalta osaltani ohjeistanut Mikkelin hiippakunnan seurakuntia, ettei tällaisiin toimituksiin voi kirkkotiloja antaa ja meillä seurakunnat ovat kyllä noudattaneet piispan ohjetta.

Häkkisen mielestä joissakin vihkimisen sallineissa seurakunnissa on epäselvyyttä siinä, ”mitä seurakunnat ovat päättäneet ja mitä ne voivat päättää”.

– Avioliitto on meidän kirkon opetuksen mukaan miehen ja naisen välinen liitto, ja sen takia meillä ei voi solmia kirkossa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Ja seurakunnat eivät voi tässä mielessä antaa tilojaan sellaiseen toimitukseen, jota meidän kirkossa ei ole olemassa.

Häkkisen mukaan seurakunnat ovat pääsääntöisesti itsenäisiä päättämään seurakuntatilojensa käytöstä. Vain yhdessä tapauksessa Mikkelin hiippakunnassa tuomiokapituli joutuu ratkomaan kirkkoneuvoston ja kirkkoherran erimielisyyttä tilan käytöstä.

Häkkisen mukaan näkemykset sateenkaariparien vihkimisistä ja rukoushetkistä heidän kanssaan ja puolesta ovat ylipäänsä yhtenäisempiä Mikkelin hiippakunnassa kuin esimerkiksi Helsingin hiippakunnassa.

Kuva: Ariel Neulaniemi / Radio Dei. Piispan kyselytunnilla Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä (vas.), Mikkelin Kaupunkilehden Tapio Honkamaa ja Sana-lehden Heli Karhumäki. Haastattelussa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

Lue myös:

Simo Peura Radio Deissä: ”Kirkon piirissä on tapahtunut lohkeamisia”

Irja Askola Radio Deissä: Piispojen välit voisivat olla läheisemmät

Jari Jolkkonen aloittaa Radio Dein ja Kotimaan piispatenttien sarjan

”Yksimielisyyden aika piispakunnassa on ohi” – Radio Dei ja Kotimaa aloittavat piispatentit

Edellinen artikkeliSuomen Raamattuopisto lomauttaa lähes koko henkilöstönsä
Seuraava artikkeliSeurakuntien rakennuksiin kuusi miljoonaa valtiolta ja kirkolta – lue, mihin menivät isoimmat potit

Ei näytettäviä viestejä