Papille varoitus rippisalaisuuden rikkomisesta

Pappia koskevan kantelun käsittely

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli antoi 11.12.2014 rovasti Erkki Pirille kirjallisen varoituksen toimimisesta vastoin pappisviran velvollisuutta sekä papille sopimattomasta käytöksestä.

Käsitelty kantelu koski luottamukselliseksi katsotun keskustelun saattamista kolmannen osapuolen tietoon. Keskustelun taustalla oli vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä Tornion rauhanyhdistyksellä pidetty kokous. Tuomiokapituli arvioi käsittelyssään kahta asiaa; papille kirkkolaissa määrätyn vaitiolovelvollisuuden toteutumista sekä papin roolia herätysliikkeen sisäisessä kokouksessa.

Vaitiolovelvollisuuden toteutuminen

Kirkkolain mukaan pappi ei saa ilmaista hänelle yksityisessä ripissä tai muuten sielunhoidossa uskottua asiaa eikä henkilöä, joka papille on uskoutunut. Tuomiokapituli totesi päätöksessään, että vaitiolovelvollisuus sielunhoidossa on ymmärrettävä laajasti. Nyt käsitellyssä asiassa osapuolten näkemykset käydyn keskustelun sielunhoidollisesta ja luottamuksellisesta luonteesta eroavat toisistaan. Tuomiokapituli katsoi, että rovasti Piri toimi vastoin pappisviran velvollisuuksia saattaessaan luottamukselliseksi tulkittavan keskustelun kolmannen osapuolen tietoon. Lieventävänä seikkana tuomiokapituli piti sitä, ettei rovasti Piri tiedettävästi tuonut kolmannen osapuolen tietoon mitään kokonaisuuden kannalta uutta asiaa.

Papin rooli kokouksessa

Osapuolten näkemykset kokouksen luonteesta eroavat toisistaan. Olennaista tuomiokapitulin kannalta on se, missä roolissa ja miten pappi voi toimia. Tuomiokapituli totesi, että pappi voi toimia herätysliikkeissä ja niiden luottamustehtävissä, mutta siten, ettei hänen toimintaansa missään olosuhteissa koeta painostamiseksi tai hengelliseksi väkivallaksi. Kyseiseen kokoukseen rovasti Piri osallistui kantelijan pyynnöstä. Kokouksen aikana hänen roolinsa muuttui siten, että hänen olisi pappina ollut syytä todeta, ettei hän voi jatkaa keskustelua. Papin on oltava lojaali ensisijaisesti hänen puoleensa luottamuksellisesti kääntyneelle henkilölle sekä kirkon viran velvollisuuksille, ei muulle taustayhteisölle.

Edellinen artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliEhdotus: Kansalaisaloite pitää saada kirkolliskokoukseen

Ei näytettäviä viestejä