Pakolaisten kulkureitti Eurooppaan kulkee nyt Serbian kautta

Eurooppaan saapuvien pakolaisten kulkureitti muuttuu koko ajan. Aiemmin pakolaiset tulivat Eurooppaan Unkarin kautta, mutta Unkarin suljettua rajansa ihmiset ovat alkaneet etsiä uusia reittejä. Tällä hetkellä pakolaiset tulevat Eurooppaan Kreikan ja Makedonian tai Turkin ja Bulgarian läpi Serbiaan. Siitä he jatkavat Kroatian läpi Sloveniaan ja eteenpäin.

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntija Sonja Hemberg vierailee parhaillaan Serbiassa, jonne saapuu päivittäin 6000–7000 pakolaista Makedoniasta ja Bulgariasta. Määrä on kasvanut alkusyksyyn verrattuna. Luvut perustuvat YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tietoihin.

Serbian ja Kroatian rajalla on käynnissä kirkollisten järjestöjen yhteinen avustusoperaatio, johon on saatu rahaa myös suomalaisilta lahjoittajilta. Viime viikonloppuna Kroatia sulki hetkellisesti rajansa, jolloin tilanne muuttui jopa kaoottiseksi. Hembergin mukaan tilanne on edelleen haastava.

– Ihmisille jaetaan hätäaputarvikkeita, kuten talvivaatteita, sadetakkeja, lämpimiä sukkia, huopia ja ruokaa. Lisäksi on rakennettu vessoja ja suihkuja. Bulgarian puolelta Serbiaan tulleet ovat kävelleet tänne Turkista saakka, joten erityisesti he ovat hyvin väsyneitä ja mutaisissa vaatteissa, Hemberg kertoo.

– Aiemmin täällä Belgradissa ihmiset nukkuivat kaupungin puistoissa, mutta nyt sään kylmennyttyä he eivät sitä enää tee, vaan pyrkivät mahdollisimman nopeasti rajoilta eteenpäin. Kroatian rajalla odottaa päivittäin 3000 – 3500 ihmistä. Yöt ovat täällä tällä hetkellä noin viisiasteisia, Hemberg sanoo.

Hemberg on Serbiassa tukemassa Ulkomaanavun paikallisten yhteistyöjärjestöjen toimintaa. Kirkon Ulkomaanavun paikallisia sisarjärjestöjä ovat muun muassa Hungarian Interchurch Aid Unkarissa, Serbiassa Philanthropy ja Kreikassa International Orthodox Christian Charities.

Edellinen artikkeliProfessori Helena Ranta: Hallituksella kylmä viesti
Seuraava artikkeliLestadiolaisista vähemmistöistä tehdään tutkimus

Ei näytettäviä viestejä