Paavo Ruotsalaisen kilvoittelusta kuoro-ooppera

Herääminen-ooppera kertoo Paavo Ruotsalaisen (1777–1852) kilvoittelusta ja armon löytämisestä henkisen romahduksen kautta. Oopperan libreton on kirjoittanut kirjailija, Kirkko ja kaupungin tuleva päätoimittaja Jaakko Heinimäki. Oopperan on säveltänyt Maija Ruuskanen ja ohjannut Juulia Tapola. Pääosassa esiintyy baritoni Jussi Lehtipuu. Oopperan tapahtumia kommentoiva kuoro on kahden kuoron, Philomelan ja Herännäisnuorten kuoron, yhteenliittymä. Oopperan orkesterina soittaa Akateeminen saksofonikvartetti.

– Paavo Ruotsalainen oli henkilö, joka oman romahduksen kautta ymmärsi ihmistä, jonka voimat eivät vain riitä. Herääminen-oopperan viesti on se, ettei meidän tarvitsekaan jaksaa. Tämä viesti on universaali ja aina ajankohtainen, kertoo libreton kirjoittanut Jaakko Heinimäki teatterin tiedotteessa.

– Paavo Ruotsalaisen elämä oli monin tavoin kovaa ja vastatuuleen puskemista, sielullista hätää ja ahdistusta. Nykyihmisen on ehkä vaikea ymmärtää sitä kaikennielevää uskonnollista pelkoa, jota Paavo elämässään koki, mutta me pystymme samaistumaan siihen riittämättömyyden tunteeseen, joka ajoi kylähulluksi leimattua Paavoa kohti henkistä romahdusta, sanoo puolestaan oopperan tuottaja ja Musiikkiteatteri Kapsäkin toiminnanjohtaja Tiina Kristoffersson

Oopperan kantaesitys on 30.3.2017. Herääminen on osa valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmistoa sekä Kirkkohallituksen koordinoimaa reformaation merkkivuosi -hankkeen virallista ohjelmaa.

Paavo Ruotsalaisen elämästä kertoo myös Joonas Kokkosen tunnettu ja usein esitetty ooppera Viimeiset kiusaukset (1975), joka perustuu Lauri Kokkosen samannimiseen näytelmään (1959).

Kuva: Wikipedia

Edellinen artikkeliPiispainkokous saa aloitteen vihkioikeudesta – ”Mitään koiria ei ole haudattu mihinkään”
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Kuuntele mitä puhut

Ei näytettäviä viestejä