Paavi: Koko kirkko vastuussa hyväksikäyttötapauksista

Paavi Benedictus XVI patistelee katolista kirkkoa miettimään toimiaan ja viestintäänsä hyväksikäyttöskandaalien yhteydessä. Hän vaati, että kirkon on löydettävä keinot uhrien auttamiseksi ja estää potentiaalisten pedofiilien pääsy pappisvirkaan. Paavi puhui maanantaina Vatikaanissa kardinaaleille, arkkipiispoille, piispoille, Rooman kuurialle ja Vatikaanin valtion hallintovirkailijoille tarkoitetussa tilaisuudessa, jossa on tapana vaihtaa joulutervehdyksiä.

– Meidän on kysyttävä itseltämme mikä on mennyt vikaan koko tavassamme olla kristittyjä, koska hyväksikäyttötapaukset ovat olleet mahdollisia, paavi sanoi.

Paavi totesi skandaalin saaneen käsittämättömät mittasuhteet. Viime kuukausien tutkimukset paljastavat, että esim. Irlannissa, Saksassa, Belgiassa ja Hollannissa kirkon ylin johto on laajalti peitellyt pedofiilitapauksia. Hyväksikäytön uhrit ovat syyttäneet kirkkoa päättämättömyydestä ja pedofiilipappien suojelemisesta byrokraattisilla kirkkolain tulkinnoilla.

Hyväksikäyttöskandaali alkoi vuonna 2002 Yhdysvalloista. Vaikka katolinen kirkko ryhtyi tuolloin toimenpiteisiin asian selvittämiseksi, uhrien edustajat moittivat kirkon tekevän liian vähän ja liian myöhään.

Katolisen kirkon viestintä tekee voitavansa osoittaakseen olevansa tosissaan ongelman ratkaisemisessa. Vatikaani julkaisi aiemmin tässä kuussa asiakirjan, joka osoitti paavin, tämän vielä ollessa kardinaali Joseph Ratzinger, yrittäneen tehostaa kirkossa väärinkäytöksiin puuttumista.

– Olemme tietoisia tämän synnin erityisestä raskaudesta, johon jotkut papeistamme ovat syyllistyneet sekä yhteisestä vastuustamme, paavi julisti.

Edellinen artikkeliProtestanttiseurakuntien talous tiukkenee Yhdysvalloissa
Seuraava artikkeliKotimaa24:n kommentointi vain omalla nimellä

Ei näytettäviä viestejä