Paavi Franciscus vierailee Baltiassa – Kotimaa seuraa matkan päätöspäivää Tallinnassa tiistaina

Katolisen kirkon ylin hengellinen johtaja, paavi Franciscus vierailee Liettuassa, Latviassa ja Virossa lauantaista tiistaihin.

Franciscuksen vierailu alkoi lauantaina Liettuan Vilnasta. Paavin lauantain ohjelmaan kuuluvat muun muassa tapaamiset presidentti Dalia Grybauskaitėn, diplomaattien ja nuorten kanssa. Sunnuntaina paavi matkustaa Kaunasin kaupunkiin ja toimittaa siellä messun. Lopuksi paavi vierailee Vilnassa Miehitysten ja vapaustaistelujen museossa.

Maanantain paavi viettää Latvian Riiassa. Hän tapaa presidentti Raimonds Vējonisin, laskee kukat Vapauden muistomerkille ja toimittaa ekumeenisen rukoushetken Riian tuomiokirkossa. Messun Franciscus toimittaa Aglonan kylässä, jonka basilika on katolilaisille Latvian merkittävin paikka ja suosittu pyhiinvaelluskohde.

Tiistaina paavi saapuu Viron pääkaupunkiin Tallinnaan. Hän tapaa presidentti Kersti Kaljulaidin ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä osallistuu ekumeeniseen nuortentapaamiseen luterilaisessa Kaarlen kirkossa. Nuoret esittävät tilanteessa paaville kysymyksiä, joihin hän vastaa. Lounasta Franciscus syö Piritan birgittalaisluostarissa. Iltapäivällä hän toimittaa messun Tallinnan Vapaudenaukiolla.

Suomesta lähtee Tallinnaan satoja ihmisiä

Paavin vierailu on aina merkittävä asia kunkin maan katoliselle väestölle, Suomen katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti toteaa. Baltian-vierailun valmisteluissa on lisäksi korostettu, että Franciscus haluaa huomioida Viron, Latvian ja Liettuan yhteiskunnat ja niiden historian kokonaisuudessaan.

Suomesta lähtee tiistaina paavin Tallinnan-vierailulle satoja ihmisiä, suurin osa heistä katolilaisia. Helsingin Pyhän Henrikin katolisen seurakunnan kautta paavin toimittamaan messuun matkustaa runsaat neljäsataa ihmistä eri puolilta Suomea. Joukossa on toistasataa nuorta ja nuorta aikuista, jotka osallistuvat Tallinnassa ekumeeniseen nuortentapahtumaan.

Suomalaiset ovat voineet ilmoittautua osallistujiksi paavin messuun myös itsenäisesti, ilman ryhmämatkaa.

Baltian maat saivat paavin vieraakseen viimeksi vuonna 1993, jolloin paavi Johannes Paavali II vieraili alueella. Katolisen kirkon asema on kaikissa Baltian maissa omanlaisensa.

Liettuassa katolinen kirkko on suurin kirkkokunta: katolilaisia on kolme neljäsosaa lähes kolmemiljoonaisesta kansasta. Latviassakin katolilaisia on verrattain paljon, neljännes noin kahden miljoonan hengen väestöstä.

Virossa katolilaisten määrä on pieni. Virossa on 1,3 miljoonaa asukasta, ja heistä katolilaisia on vain 6 000–7 000. Maa on kaikkiaan erittäin maallistunut.

”Viro kuulunee vähiten uskonnollisiin maihin, joissa paavi on käynyt”, Viron katolinen piispa Philippe Jourdan sanoi Helsingin katolisen hiippakunnan Fides-lehden haastattelussa elokuussa.

”Tietenkin paavi tuntee tämän tilanteen, mutta hänhän pitää haasteista!” Jourdan totesi.

Kotimaa seuraa paavi Franciscuksen vierailua Tallinnassa tiistaina 25.9.

Kuva: Olli Seppälä. Paavi Franciscus Malmössä marraskuussa 2016.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKuolemaan saattajat puolustavat elämää ja tuovat turvaa kuolevalle ja hänen omaisilleen
Seuraava artikkeliKolumni: Kristityn tehtävänä on ylläpitää rauhaa siellä, missä se on uhattuna

Ei näytettäviä viestejä