Päätoimittajan kommentti: ”Kävin ulkona viimeksi vuosi sitten kesällä”, lukija kertoi

On hienoa, että seurakunnat ovat olleet viime kuukausina mukana soittoringeissä kysyäkseen ikäihmisten kuulumisia ja tarpeita. Koronan selättäminen ei poista tarvetta yhteydenottoihin.

Viime kuukausina olen vastaillut tavallista enemmän Kotimaan ja Askel-lehden lukijoiden puhelinsoittoihin. Lisääntynyt lukijapalaute sekä kuulumisten vaihto ovat ilahduttaneet. Korona-aika on näyttänyt lisänneen tarvetta puhelimessa puhumiseen.

Eräs puheluista on jäänyt kuitenkin vaivaamaan. Kyseinen soittaja ja lehtemme lukija asuu keskikokoisessa kaupungissa pienessä yksiössä. Hän on liikuntarajoitteinen. Tuttavaperhe tuo hänelle kerran viikossa ruokakassin.

Kysyttyäni asiaa suoraan soittaja kertoi, että hän on käynyt ulkona viimeksi vuosi sitten kesällä, ja silloinkin vain yhden kerran.

Seurakunnasta tai Martoista hänelle on soitettu keväällä kerran ja kysytty kuulumisia. Henkilö ei kuitenkaan tahtonut tai kehdannut pyytää apua ulkoilemiseen. Yhteyksiä eri puolilla asuviin sisaruksiin tai heidän lapsiinsa ei enää ole.

Soittaja kertoi omistavansa ”ainakin tuhat kirjaa” ja lukevansa niitä uudestaan ja uudestaan. Osa kirjoista on jo hiirenkorvilla.

Uusia kirjoja hän tilaa paikallisesta kirjakaupasta, ja posti tuo kirjapaketit perille. Parhaillaan hän luki Sakari Huovisen kirjaa äidistä, Eero Huovisen äitiaiheisen kirjan hän oli jo lukenut. Kahteen kertaan.

Korona-aikana monien seurakuntien työntekijät soittivat seurakuntansa ikäihmisille ja kysyivät kuulumisia ja tarpeita. Joissakin kaupungeissa kuten Helsingissä soittorinki järjestettiin yhteistyössä kaupungin kanssa.

Seurakuntien soisi jatkavan tätä toimintaa senkin jälkeen, kun Suomi toivottavasti pian palaa niin sanottuun normaaliin aikaan. Yksinäisyys ja avuntarve esimerkiksi ulkoilemiseen eivät liity pelkästään koronaan, vaan ne sävyttävät monien elämää kaikkina aikoina.

Jos yksiössä asuva liikuntarajoitteinen ikäihminen saisi seurakunnalta tai Martoilta vielä toisenkin puhelun, niin ehkä hän tohtisi jo pyytää apua ulkona käymiseen. Ja pääsisi tänäkin kesänä edes kerran ulkoilemaan.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKomissio arvioimaan Ruotsin koronatoimia – mukaan nimitettiin myös kirkon edustaja Camilla Lif
Seuraava artikkeliIlmajoen kirkkoherra runokohusta: ”Seurakunnassa ei ketään voi rinnastaa vieraslajiin”

Ei näytettäviä viestejä