Päätoimittaja kokenut painostusta – Vanhoillislestadiolaiset peruvat Kalevan tilauksia

Kaleva205Kaleva on menettänyt viimeisen noin puolentoista viikon aikana peräti 200 tilausta. Tilausten perujat ovat usein kertoneet olevansa vanhoillislestadiolaisia. Syynä on Kalevan kirjoittelu vanhoillislestadiolaisuudesta ja sen piirissä ilmenneistä hyväksikäyttötapauksista. Päätoimittaja Markku Mantila myöntää kokeneensa painostusta Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johdon taholta. Hän kertoo tietävänsä myös, että Kalevan tilausten peruuttamiseksi on menossa kännykkäkampanja.

Tilauksista noin 150 on peruttu ryöpyssä Kalevan tiistaisen 5.7. pääkirjoituksen vuoksi. Siinä arvosteltiin Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen tapaa käsitellä hyväksikäyttötapauksia ja todettiin, että lestadiolaisliikkeen johto vähättelee lasten kokemia kärsimyksiä.

Kalevan vastaava päätoimittaja Markku Mantila kertoo tarkastaneensa pääkirjoituksen ennen kuin se meni lehteen ja seisovansa yhä täysin sen takana.

- Luulen, että liikkeen sisällä on koettu meidän uutisointi pedofiliasta hyökkäykseksi vakaumusta vastaan. Kuorma on kasvanut ja mitta tuli täyteen tiistaina, Mantila sanoo.

- Uskonnolla eikä vakaumuksella ole tässä mitään sijaa. Minun tai Kalevan toimituksen tehtävä ei ole arvioida kenenkään vakaumusta. Se on jokaisen henkilökohtainen asia. Mutta jos jättäisin pedofiliasta kirjoittamatta, hoitaisin tehtäväni huonosti. Vaikka tiedän, että se aiheuttaa ärsytystä liikkeessä, siitä on journalismin periaatteiden mukaista kirjoittaa, Mantila painottaa.

Mantila: Koen SRK:n johdon painostaneen

Keväällä Kaleva monien muiden tiedotusvälineiden tapaan uutisoi Espoon käräjäoikeuden lasten hyväksikäytöstä antamasta tuomiosta ja kertoi, että tuomion saanut henkilö oli vanhoillislestadiolainen. Mantila kertoo, että jo tuolloin SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen soitti hänelle ja kertoi, ettei henkilön vakaumusta olisi pitänyt mainita. Mantila kertoo selvittäneensä puheenjohtajalle, että vanhoillislestadiolaisuus mainittiin normaalien uutiskäytänteiden mukaan, koska henkilö oli ollut keskeisellä paikalla vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä.

- Voittonen soitti minulle ja oli hyvin näreissään. Hän myös sanoi, että tietenkin me voimme aina lakata tilaamasta Kalevaa.

Mantila kertoo keskustelleensa myös SRK:n pääsihteerin Tuomas Hännisen kanssa kesän korvilla Kalevan uutisoinnista. Mantilan mukaan sekä Voittosen että Hännisen kanssa on aina keskusteltu sivistyneesti, mutta siitä huolimatta Mantila myöntää kokeneensa lestadiolaisjohdon toiminnan painostuksena.

Hännisen Mantila kertoo käyttäytyneen sovittelevasti ja maltillisesti ja kyselleen, miksi Kaleva on uutisoinut niin kuin on uutisoinut.

Mantila kertoo jutelleensa puhelimessa Olavi Voittosen kanssa pari kertaa ja käyneensä hänen ja muutaman muun kanssa keskusteluja SRK:n toimitiloissa.

Vanhoillislestadiolaiselta kentältä on tullut Mantilalle puheluita ja viestejä, joissa on muun muassa sanottu, että jos Kalevan kirjoittelu ja leimaaminen ei lopu, Mantila ei ole kovin kauan päätoimittajana.

Markku Mantila kertoo Kalevan toimituksen saaneen vahvistuksen, että tällä hetkellä vanhoillislestadiolaisissa piireissä on tekstiviestikampanja päällä, jossa kehotetaan liikkeeseen kuuluvia perumaan Kalevan tilaus. Sen sijaan liikkeen johto kiistää kaikki yhteytensä siihen, että he olisivat kehottaneet millään tavoin perumaan Kalevan tilausta. Mantila sanoo uskovansa tässä asiassa johtoa.

Mantilalla ei ole tietoa, että lestadiolaistaustaiset yritykset olisivat ilmoittaneet vetäytyvänsä Kalevassa mainostamisesta.

Kalevan linja ei muutu

Mantila kertoo, että häntä harmittaa lehden tilausten menetyksistä tulleet tappiot, koska printtilehdet muutoinkin elävät vaikeita aikoja. Hän vakuuttaa, että Kalevan linja ei kuitenkaan muutu.

- Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa journalismia. Kalevassa ei nautita hyväksikäyttötapausten uutisoimisesta, mutta media heijastelee ympäröivää yhteiskuntaa. Ei mikään toimitus, joka kunnioittaa itseään voi olla niistä kirjoittamatta, olkoonkin, että palaute voi olla hurjaa ja voi aiheuttaa tuntuvia tappioita talousmielessä. Päätoimittajana tärkein huoli on pitää kiinni uskottavuudesta. Suurin syy siihen, miksi joku maksaa vuosikertaa, on lehden uskottavuus.

Mantila kertoo sanoneensa vanhoillislestadiolaisille palautteenantajille, että lehti korjaa faktavirheet. Sellaisia ei hänen mukaansa ole kuitenkaan toistaiseksi hyväksikäyttöuutisoinnissa pystytty osoittamaan.

Vanhoillislestadiolaisissa Suviseuroissa esitettiin viikonloppuna lukuja, joiden mukaan liikkeen piirissä tapahtunut lasten hyväksikäyttö olisi huomattavasti vähäisempää kuin muualla yhteiskunnassa. Mantilalle ei ole selvinnyt, mistä nuo luvut on saatu. Kalevan pääkirjoituksessa arvioitiin, että asiasta ei ole tietoa kenelläkään.

Mantila painottaa, että yksikin hyväksikäyttötapaus on liikaa, ja tapaukset on aina toimitettava poliisille.

- On päässyt syntymään epäilys, ettei näin olisi välttämättä aina tapahtunut välittömästi vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä.

Olavi Voittonen painostusväitteestä: Ohhoh!

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) Olavi Voittonen ei koe millään tavoin painostaneensa Kalevan päätoimittajaa Markku Mantilaa. Hän myös toteaa, ettei SRK:n johto tai sen työntekijät ole sen taustalla, että vanhoillislestadiolaiset ovat alkaneet perua Kalevan tilauksia. Voittonen kertoo, ettei hän ole edes kuullut kännykkäkampanjasta.

- Itsekin tilaan Kalevaa enkä ainakaan toistaiseksi ole harkinnut tilaukseni perumista, vaikka en kaikesta ilahdu mitä siinä kirjoitetaan.

Mantila kertoi, että Voittonen on puhunut hänelle Kalevan tilauksien lopettamisesta Kalevan uutisoitua Espoon käräjäoikeuden päätöksestä.

- Yksilöinähän jokaisella on mahdollisuus reagoida, jokainen tekee tietysti itse ratkaisuja, mitä lehtiä hän tilaa. Minä en tarkoittanut vain Kalevaa. Jos meitä jatkuvasti röykytetään, reagoimme asiaan yksilöinä, jokainen tekee ratkaisunsa yksilönä, emme me liikkeenä puutu asiaan, Voittonen selvittää asiaa.

- Jos Mantila koki tämän painostuksena niin ohhoh minä sanon vain. Pidin keskustelua täysin asiallisena, enkä voimakkaasti reagoinut millään tavalla. Ei kerta kaikkiaan, en ymmärrä. Kaleva on mieluumminkin painostanut minua. Sen voi jokainen voinut todeta, kuinka monta kertaa minun nimeni on laitettu yhteyteen, johon se ei välttämättä kuulu.

- Kyllähän meillä täytyy olla oikeus arvioida lehden päätoimittajalle lehden sisältöä, pidän sitä vähimpänä oikeutena mitä meillä on, Voittonen jatkaa.

Hän kertoo pitävänsä median viimeaikaista kirjoittelua vanhoillislestadiolaisuuteen liitetyistä hyväksikäyttötapauksista kohtuuttomana vanhoillislestadiolaisia kohtaan. Hän pyytää mediaa edelleen suhteuttamaan asiat ja on sitä mieltä, että vanhoillislestadiolaisuuden piirissä esiintyy suhteellisesti vähemmän hyväksikäyttöä kuin muutoin yhteiskunnassa. Voittonen toteaa, ettei tämä ole ilmiön vähättelyä liikkeen sisällä.

- Päinvastoin me haluamme tehdä kaikkemme ilmiön pois kitkemiseksi.

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen lausuu Kotimaa24:lle toivovansa, että jatkossakin päästäisiin Kalevan kanssa sivistyneeseen ja toisia arvostavaan keskusteluun, jossa kuunnellaan toisten näkökantoja.

- Minusta keskustelua on tähänkin asti haluttu käydä tästä näkökulmasta. Olen Mantilallekin aina korostanut, että en halua vaikuttaa Kalevan linjaan ja toimintatapoihin.

Lue myös: IL:n blogisti väittää uskonliikkeen painostaneen lehteä

Tutkija: Lukumääräkeskustelu loukkaa hyväksikäytön uhreja

Vanhoillislestadiolaisuuden mainitsemisesta kantelu JSN:lle

Uimonen: Lestadiolaisten Kaleva-protestissa kyse vaientamisyrityksestä