Pääsiäinen tulee poikkeusoloista huolimatta – näin seurakunnat vievät toivoa toreille

Seurakuntien kokoontumiset ovat tauolla, mutta kirkoista lähdetään nyt ulos, ihmisten ilmoille. Muun muassa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa ja Espoon seurakunnissa hiljainen viikko ja pääsiäisaika viedään kaupunkilaisten lähelle korona-aikaan sopivilla tavoilla ja teemoilla.

Kappalainen Katariina Sorsa kertoo Toivon ikkunoista, jotka ovat auki Hämeenlinnan kirkon ympäristössä 28.3.–5.4.

– Palmusunnuntaista lähtien kaupunkilaiset voivat kulkea tällä pääsiäispolulla omaan tahtiinsa, nopeasti vilkaisten tai pysähtyen ja hiljentyen. Neljä pysähdyspaikkaa rakennetaan palmusunnuntain, kiirastorstain, pitkäperjantain ja pääsiäisen tapahtumien ympärille.

Ajankuvaa on sekin, että seurakunta on saanut käyttöönsä tyhjien liiketilojen näyteikkunoita. Omaishoitajien yhdistys tarjoaa kehykset palmusunnuntain kuvaamiseen.

Mitä lasin takaa sitten näkee? Jokaisessa ikkunassa on havainnollistettu tapahtuma pääsiäisen hahmoilla tai rekvisiitalla sekä lyhyellä tekstillä, nuorten ottamilla kuvilla toivosta, pettymyksestä ja ilosta, Hanna Kivisalon aforismilla ja siihen liittyvällä Antti Yrjölän luomalla kuvituksella.

Kiirastorstain ikkunaan seurakunnan vapaaehtoinen leipoo suuren leivän. Reitin huipennus on torille tuotu lasiseinäinen kontti, jonka luona saa pysähtyä ihmettelemään tyhjää hautaa enkelihahmoineen.

– Reitillä voi kuunnella omalla älypuhelimella ja kuulokkeilla ääniraitaa, jolla kertoja peilaa Raamatun sanomaa omaan elämäänsä ja miettii, miten jaksaa korona-ajassa. Kontilla pääsee kuulemaan kolmasluokkalaisten laulaman pääsiäisfanfaarin – nappia painamalla, Sorsa kertoo.

Kontille voi kuka tahansa tuoda viherkasvin tai kukkia, ja jokainen kukan tuoja saa pussillisen siemeniä kotiin vietäväksi.

– Kontin eteen syntyvä kukkameri kuvaa pääsiäisen iloista uutista: toivoa on, ja meidän toivomme on ylösnousseessa Jeesuksessa, Katariina Sorsa sanoo.

Pääsiäispolun käsikirjoituksen ovat laatineet Liisa Toivonen ja Arto Myllärinen.

Ihmiset kaipaavat läsnäoloa ja yhteistä tekemistä

Espoossa Täällä asuu toivo -kampanja näkyy katujen varsilla, ostoskeskuksissa, metroasemilla ja busseissa. Myös Espoon seurakuntien pääsiäisen ytimessä on toivo, jota moni kaipaa koronan keskellä. Kampanja tuo katukuvaan toivon tarinoita 29.3.–11.4.

Valokuvaaja Katja Tähjä tallensi helmikuussa 2021 viiden espoolaisen elämää niissä paikoissa ja tilanteissa, jotka tuovat heille toivoa.

Yksi kampanjan kasvoista, jalkapalloilija Sanna Ylianttila, 29, kokee, että toivo löytyy arjen keskeltä, ja toivon avulla pääsee yli rankoista hetkistä.

– Toivoa tuovat puolivuotias poika ja jalkapallo. Liikunta on aina ollut henkireikä.

Espoonlahden seurakunnan diakoni Liisa Pohjonen on huomannut työssään, että kulunut vuosi on merkinnyt toivon hiipumista.

– Vielä vuosi sitten keväällä ihmiset jaksoivat tsempata ja uskoa siihen, että kohta helpottaa. Nyt on alkanut näkyä väsymystä ja epätoivoa.

Pohjosen mukaan ihmiset ovat yksinäisiä ja kaipaavat yhteyttä, läsnäoloa ja yhteistä tekemistä, kun seinät tuntuvat kaatuvan kotona päälle. Seurakunta vastaa tähän tarjoamalla keskusteluapua ja olemalla tavoitettavissa.

– Olemme tavanneet kävelylenkeillä ja kirkossa turvavälein. Ei meillä ole valmiita vastauksia, mutta yhdessä epävarmuus on helpompi kestää, Liisa Pohjonen sanoo ja muistuttaa, ettemme ole yksin, Jumala näkee ja kuulee ihmistä hyvissä ja huonoissa hetkissä ja pitää huolta.

Espoon seurakunnat auttavat myös pääsiäispyhinä. Papin puhelimeen voi soittaa joka päivä kello 9–21. TukiChatti päivystää seurakuntien verkkosivuilla arkisin kello 15–18.

Oman elämän arkisia toivon tarinoita voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #TäälläAsuuToivo ja #HärBorHoppet. Verkkosivujen videoilla myös kampanjan kasvot kertovat omat tarinansa.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Kyllä, edessä on aina uusi mäki
Seuraava artikkeliJo 13 000 seuraajaa – Kirkon Instagram-tilillä sallitaan moniääninen pohdinta

Ei näytettäviä viestejä