Pääkirjoitus: Seura­kunnan ei pidä rakentaa kummeille kynnyksiä

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Sunnuntaina (5.6.) vietetään valtakunnallista kummipäivää. Seurakunnat toteuttavat tätä teemapäivää eri tavoin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Päivän tavoitteena on kehittää matalan kynnyksen toimintoja.

Esimerkiksi Jyväskylän seurakunta kutsuu kummit ja kummilapset jalkapallo-otteluun, Oulussa järjestetään nuotioilta ja perhemessu, Lappeenrannassa jaetaan piknik-kasseja ja mennään piknikille, Vantaalla kummi ja kummilapsi saavat alennuksia vierailukohteista.

Tarkoituksena on, että aikaa vietetään yhdessä.

***

Kirkollisten toimijoiden kummiutta käsittelevä kieli on muuttunut, vaikka kirkkokäsikirja kehottaakin yhä kastetoimituksessa kummeja yhdessä seurakunnan kanssa huolehtimaan kastettavan lapsen kristillisestä kasvatuksesta. Muutoksen huomaa esimerkiksi Vietetään yhdessä kummipäivää -sivustolta.

Esittelytekstissä ei nosteta esiin sanaparia kristillinen kasvatus. Teksti muistuttaa esimerkiksi siitä, että kummi kuuntelee ja auttaa.

***

Kristillinen kasvatus -sanaparin vähentynyt käyttö voi huolestuttaa osaa seurakuntaväestä. Se saatetaan nähdä jälleen yhtenä merkkinä siitä, että kirkko on luopumassa kristinuskon perusasioista.

Huolissaan olevan kannattaa yrittää ajatella asiaa toisesta näkökulmasta. Siitä, että kyseinen sanapari voi olla jollekin kummiksi pyydetylle niin korkea kynnys, ettei hän tohdi ryhtyä kummiksi.

Seurakunnan tehtävä ei ole rakentaa kynnyksiä, vaan madaltaa niitä.

Vietetään yhdessä kummipäivää -sivuston videolla Helsingin piispa Teemu Laajasalo kannustaa lukemaan kummilapselle. Hän toteaa, että kun joistakin asioista voi olla vaikeaa puhua, lukemalla voi toteuttaa kristillisen kasvatuksen tehtävää.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 3.6.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus: Seurakunnan ei pidä rakentaa kummeille kynnyksiä

Edellinen artikkeliViestinnän ammattilaiset palkitsivat piispa Mari Leppäsen Vuoden johtajana
Seuraava artikkeliJokioisten kirkkoherran­vaalin hävinnyt valittaa hallinto-oikeuteen – epäilee tulleensa syrjityksi pari­suhteensa vuoksi

Ei näytettäviä viestejä