Pääkirjoitus: Rukousviikko ja uutiset Yhdysvalloista kertovat vihan ja rakkauden hedelmistä

Ensi viikolla Yhdysvaltain uusi presidentti, katolilainen Joe Biden asetetaan virkaansa. Poikkeukselliset viikot ja vuodet ovat edeltäneet presidentin vaihtumista. Valheelliset sanat ovat synnyttäneet väkivaltaa.

Ensi viikolla vietetään myös Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa.

Tänä vuonna Rukousviikon teemana on erityisen ajankohtaiselta kuulostava jae Johanneksen evankeliumista: ”Pysykää minun rakkaudessani, niin tuotatte paljon hedelmää.”

***

Rukousviikko ja viime päivien uutiset Yhdysvalloista kuuluvat kaikesta huolimatta samaan maailmaan, samaan todellisuuteen.

Ne kertovat vihan ja rakkauden hedelmien erottumisesta toisistaan. Maailmasta, jossa sanat ovat tekoja.

Tähän todellisuuteen viitattiin Yhdysvaltain kongressissa, kun se pääsi jatkamaan työskentelyään viikko sitten torstaina aamuyöllä Suomen aikaa kongressiin kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Senaatin pastori Barry C. Black luki tilaisuuden päättyessä rukouksen, jossa hän sanoi: ”Sanoilla on merkitystä, kielellä on valta elämään ja kuolemaan.”

Puheiden ja tekojen suhteesta on kirjoittanut myös presidentti Sauli Niinistö. Hän julkaisi viime lokakuussa julistuksen tämän vuoden kahdesta rukouspäivästä ja niihin liittyvästä rukousviikosta: ”Rakkaus ei näy vain puheissa, vaan teoissa. Vaikeina aikoina meidän sanamme ja tekomme punnitaan.”

***

Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon juuret ulottuvat Yhdysvaltoihin ja vuoteen 1908. Episkopaalinen pappi Paul Wattson, joka myöhemmin kääntyi katolilaiseksi, oli silloin käynnistämässä rukousviikkoa. Sitä alettiin viettää 18–25. tammikuuta.

Isä Paul perusti New Yorkiin myös kodittomien asuntolan. The New York Times -lehdessä julkaistun muistokirjoituksen mukaan se majoitti 52 000 koditonta ja ruokki 170 000 nälkäistä ihmistä pelkästään yhden vuoden aikana.

Rakkauden teot ovat osa Isä Paulin jättämää kristittyjen ykseyteen tähtäävää perintöä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 15.1. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliVäitöstutkija Isto Peltomäki: Suljetuissa yhteisöissä sielunhoito voi olla edelleen tiukkaa hengellistä treenaamista
Seuraava artikkeliHoitokokouksen tavoite on pitää liikkeen jäsenet ruodussa eikä aloite tule ihmiseltä itseltään, sanoo tutkija ja pappi Tuomo Törmänen

Ei näytettäviä viestejä