Pääkirjoitus: Parempi tulevaisuus edellyttää korkeita tavoitteita – pitää siis kuunnella lapsia

Turussa käännettiin katseet kohti tulevaisuutta sen jälkeen, kun oli muisteltu 500 vuoden takaisia tapahtumia. Tämä siirtymä toteutui Reformaation merkkivuoden Yhtä matkaa -päätösjuhlan lopussa, kun lavalla ja sen edustalla oli prelaattien sijaan suuri joukko lapsia. Lasten näkyminen oli oikea loppuhuipennus reformaation päätösjuhlalle.

***

Paluu huomiseen jatkui Turussa maanantaina alkaneessa kirkolliskokouksessa ja erityisesti sen tulevaisuusvaliokunnan mietinnön pohjalta käydyssä keskustelussa.

Toki kirkolliskokouksen kaikki työ tähtää tulevaisuuteen. Tulevaisuusvaliokunta tekee kuitenkin erityisesti juuri niitä esityksiä ja selvityksiä, jotka auttavat kirkon päätöksentekijöitä hahmottamaan tulevaisuuteen vaikuttavia kehityslinjoja ja kokonaisuuksia.

Tulevaisuusvaliokunnan mukaan kirkon tulevaisuuden kannalta yksi keskeinen asia on, että kasteiden laskevaan käyrään saadaan muutos.

Mietintö painottaa tässä yhteydessä kummiutta. Valiokunnan puheenjohtaja Katri Korolainen nosti puheenvuorossaan esille seurakuntien roolin kummien tukemisessa kristillisen kasvatuksen antajina. Hänen mukaansa oleellista olisi keskittyä tukemiseen eikä kummikelpoisuuden problematisoimiseen. Mietinnön mukaan kummius voi parhaimmillaan olla tie takaisin kirkkoon.

***

Parempaan tulevaisuuteen suuntaamisessa oleellista on myös se tapa, jolla sitä rakennetaan. Esimerkiksi tasokkaan median pitää harjoittaa totuuteen pyrkimistä ja perusteltua kriittisyyttä. Nämä tehtävät velvoittavat ja innostavat myös Kotimaan toimitusta.

Yksilötasolla parempaa tulevaisuutta rakennetaan käyttämällä sivistyneitä puheenvuoroja. Tässä yhteydessä on vaikea ymmärtää, miksi niin monet kristityt sosiaalisessa mediassa tai jopa edustajat kirkolliskokouksessa puhuvat epäkunnioittavasti eri ihmisryhmistä tai toisin ajattelevista kristityistä. Ikään kuin Raamattuun vetoaminen oikeuttaisi siihen.

***

Parempi tulevaisuus syntyy, jos tavoitteet ovat riittävän korkealla. Kannattaa siis kuunnella lapsia.

Reformaation merkkivuoden Yhtä matkaa -päätösjuhlassa lapset määrittelivät parempaa maailmaa näin: ”Siellä on fiksuja johtajia, ja sodat käydään lumisotina.”

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Pasi Leino. Reformaation merkkivuoden pääjuhlan juonsivat roolihahmot Mikael Agricola (Juhana Holma), Birgitta-puoliso (Taru Heikkonen) ja poika Kristian (Otava Heiniö) Turun Logomossa.

Lue myös:

Reformaation pääjuhla vältti pönöttämisen – ”Ei rikottais perhosensiipii”

Edellinen artikkeliEvankelistan keikkatauko – Sairaus pysäytti Pekka Simojoen
Seuraava artikkeliSami Ojala Nuoren kirkon johtajaksi – ”Meidän pitää olla mukana siellä, missä päätökset tehdään”

Ei näytettäviä viestejä