Pääkirjoitus: Onnea kaikille teille 8 300:lle luottamushenkilöksi valitulle!

On aika onnitella seurakuntiin valittuja 8 300 luottamushenkilöä, joista lähes puolet on uusia. Onnitella, koska luottamustoimeen valittu henkilö on etuoikeutettu monella tapaa.

Ensinnäkin siksi, että seurakunnan luottamustoimi tarjoaa oivan mahdollisuuden kuunnella ja opetella tekemään töitä eri tavoin ajattelevien kristittyjen kanssa. Tätä oppia ei tule aliarvioida. Moni seurustelee vain kaltaistensa kanssa ja saa sitä kautta aivan liian kapean kuvan kristityistä ihmisistä.

Nyt luottamustoimiin valitut henkilöt edustavat erilaisia painotuksia hallintoa ja taloutta koskevissa päätöksissä, mutta myös eettisissä kysymyksissä.

Yksikään luottamushenkilö taustaryhmineen ei edusta lopullista, muuttumatonta totuutta, vaan on tärkeää säilyttää kyky kuunnella erilaisia näkemyksiä ja tarvittaessa muuttaa kantaansa.

***

Luottamushenkilöitä voi onnitella myös siitä, että heillä on mahdollisuudet edistää koko kirkon parasta. Ei siis pelkästään oman taustaryhmän painotuksia eikä paikallisseurakunnan tai kappeliseurakunnan asioita. Todellista viisautta on pyrkiä näkemään kokonaisuuksia.

Toivon näköalojen säilyttäminen on erityisen tärkeää laskevien tilastojen todellisuudessa.

Luottamushenkilöt tarvitsevat myös näkemystä siitä, että kirkko ulottuu maan rajoja laajemmalle. Siksi oli hyvä, että Suomen Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura nostivat näitä teemoja esiin ennen vaaleja Globaali kirkko -kampanjalla. Pieneksi näivettyy se kirkko, joka ei näe rajojensa ulkopuolelle.

Vaikka seurakuntavaalit on nyt käyty, seuraava kirkollinen vaalikampanjointi on jo meneillään. Se kiihtyy, mitä lähemmäksi päästään reilun vuoden päästä järjestettäviä kirkolliskokousedustajien vaaleja.

Luottamushenkilöt kuuluvat papiston lisäksi niiden harvojen etuoikeutettujen suomalaisten joukkoon, jotka pääsevät valitsemaan uusia edustajia kirkolliskokoukseen.

***

Arkkipiispa Tapio Luoma kannusti nyt valituille luottamushenkilöille suuntaamassaan onnittelupuheessaan rohkeuteen, pitämään hyvästä kiinni, tukemaan heikkoja, auttamaan sorrettuja ja kunnioittamaan kaikkia ihmisiä.

Lisäksi arkipiispa kannusti rakastamaan ja palvelemaan Herraa Pyhän hengen voimassa iloiten.

Nämä arkkipiispan kiteytykset sopivat kaikille seurakuntien jäsenille ja työntekijöille.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 22.11.2018.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kärjistyykö vastakkainasettelu? – Seurakuntavaaleissa voittivat sekä konservatiivit että liberaalit

Kommentti: Seurakuntien demokratia elää monin paikoin vain tekohengityksellä

Seurakuntavaalien vahvistettu äänestysprosentti on 14,4

Lapuan hiippakunta äänesti aktiivisimmin, Helsingin hiippakunnassa alhaisin äänestysprosentti

Toivakka vilkkaimmin äänestäneiden seurakuntien joukossa – kirkkoherra saa häänsä, vaikka tavoite jäi kahden äänen päähän

Taiteilijoita, poliitikkoja ja yksi ministerikin – Kotimaa kartoitti luottamushenkilöiksi valitut julkkikset kautta maan

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Seurakuntien demokratia elää monin paikoin vain tekohengityksellä
Seuraava artikkeliVanhoja Kotimaa-lehtiä voi lukea Kansalliskirjaston digiarkistosta vuoden 2020 loppuun asti

Ei näytettäviä viestejä