Pääkirjoitus: Lähi-idän epävakaus näkyi Nilsiässä traktoreina kulkuväylällä

Sunnuntaina Nilsiässä herättäjäjuhlien väki polvistui päätösseurojen polvirukoukseen. Samana päivänä Irakin hallituksen armeija ilmoitti lopullisesti vallanneensa Mosulin kaupungin. Niniven muinaisen kaupungin tienoilla sijaitseva Mosul on ollut kolme vuotta äärijärjestö Isisin hallussa.

Tämän viikon Kotimaa-lehdessä toimittaja Hannu Pesonen raportoi paikan päältä Isisin tuhoaman alueen tilanteesta. Mosulin lisäksi Kotimaa-lehti kertoo sunnuntaina päättyneistä Herättäjäjuhlista ja Kansanlähetyspäivistä. Näillä juhlilla korostettiin evankeliumin iloa ja uudistavaa armoa.

Kotimaa-lehden tehtävä on kertoa herätysliikkeiden kesäjuhlista, mutta myös viime vuosien hirvittävimmästä sodasta. Lähelle katsomisen lisäksi Kotimaa välittää tietoa siitä, mitä tapahtuu muualla maailmassa. Tasokkaan median, myös kristillisen median, tehtävä on välittää tietoa muistakin kuin kaltaisistaan.

Herättäjäjuhlia vietettiin Nilsiässä viimeksi vuonna 1985. Maailma oli silloin toisen näköinen. Saddam Hussein hallitsi Irakia, joka kävi sotaa Irania vastaan. Neuvostoliitto oli Suomen naapurimaa. Etelä-Afrikan tuleva presidentti Nelson Mandela istui vielä vankeudessa.

Muuttuneen maailman todellisuutta pohjolassa on terrorismin kasvanut uhka. Se näkyi myös Nilsiän herättäjäjuhlilla. Traktorit, rekat ja siirtolavat sulkivat juhla-alueelle johtaneet tiet. Lisäksi juhlavieraiden oli varauduttava turvatarkastuksiin. Kiristyneet turvatoimet koskevat viranomaisten määräyksestä kaikkia kansanjuhlia.

Muinaisen Niniven, nykyisen Mosulin, alueella ollaan vapautumassa yhdenlaisesta hirmuvallasta. Vielä on epävarmaa, onko sieltä paenneilla kristityillä mahdollisuutta palata takaisin kotiseuduilleen, vai jatkuuko pakkosiirtolaisuus ja maanpakolaisuus.

Niniven alue oli läsnä Nilsiän herättäjäjuhlilla emeritus piispa Wille Riekkisen raamattutunnilla. Hän puhui Babylonian ajan pakkosiirtolaisuudesta ja sen päättymisestä. Riekkisen mukaan kertomus pakkosiirtolaisuuden päättymisestä korostaa sitä, että ”Jumalan uudistava työ ja pelastus koskevat vapautumista tämän maailman ja tämän ajan ahdingoista.”

Irakin rauhanomaisen kehityksen suhteen on vielä epävarmuustekijöitä. Aina välillä media saa kuitenkin kertoa myös hyviä uutisia tämän maailman ahdinkojen päättymisestä.

Kuva: Emilia Karhu. Herättäjäjuhlilla turvattiin kävelykatua ja juhlatoria parkkeeraamalla kulkuesteiksi traktoreita, rekkoja ja lavoja.

Edellinen artikkeliMaahanmuuttajamiesten rippileirillä Hailuodossa tutkittiin Raamattua innokkaasti
Seuraava artikkeliNunna on kateissa Heinävedellä – laajat etsinnät keskiviikkona eivät tuottaneet tulosta

Ei näytettäviä viestejä