Pääkirjoitus: Koronamääräysten epäloogisuus kuormittaa paineen alla eläviä kansalaisia

Kesää on vielä jäljellä, vaikka koulut ovat käynnistyneet tällä viikolla. Jo toisen kerran lukuvuosi alkaa pandemian varjossa. On hyvä, että koulutyö on päästy aloittamaan lähiopetuksessa etäopetuksen sijaan.

Vaikka viranomaiset ovat tehneet koronaan liittyvien kokoontumisrajoitusten suhteen monia oikeita ratkaisuja, niihin liittyvä ajoittainen epäloogisuus kuormittaa muutenkin paineen alla eläviä kansalaisia.

Näistä tämän kesän räikein esimerkki lienee jalkapalloturistien paluu Pietarista. Vieläkin on vaikea ymmärtää, miksi Pietariin oli pakko mennä ja miksi viranomaiset eivät pystyneet järjestämään sieltä palaaville jo rajalla testejä.

Suomen Palloliitolta olisi odottanut, että se olisi kehottanut kaikkia jalkapalloturisteja olemaan karanteenissa, menemään testeihin ja vastaamaan jäljittäjien soittoihin. Se olisi ollut vastuullista toimintaa.

Jalkapallo on hieno laji, mutta nyt kansalaiset maksavat kallista hintaa vastuuttomien jalkapalloturistien toiminnasta.

*

Epäloogisesta viranomaispäätöksestä löytyy tuore esimerkki Sastamalasta. Jo toista viikkoa jatkunut rippikoululeiri jouduttiin elokuun alussa keskeyttämään Karkun evankelisella opistolla paikallisen tartuntalääkärin määräyksestä.

Samaan aikaan Tampereella Pyhäjärvellä sijaitsevassa Viikinsaaressa saatiin järjestää rocktapahtuma ”Saarihelvetti”.

Karkun rippikoululeirille osallistui yhteensä 26 ihmistä, joista 13 oli rippikoululaisia.

Kaksipäiväiseen Saarihelvettiin osallistui yli 5 000 kävijää. On vaikea uskoa, että Saarihelvetissä maskit pysyivät kasvoilla tai turvavälit pitivät.

*

Joukkoliikenteessä matkustavilta edellytetään maskien käyttöä, mutta sitä ei voida valvoa. Pandemian vakavasti ottava kansalainen tuntee pelon lisäksi turhautumista, kun kanssamatkustajista osa kulkee maskitta vähät välittäen muiden turvallisuudesta.

Koronapassi selkiyttää jatkossa tilannetta esimerkiksi kulttuuritarjonnan suhteen. Silti myös yksilön vastuullisella käytöksellä on keskeinen merkitys.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliUlkoministeri Pekka Haavisto: Kansalaisjärjestöille työskennelleiden afgaanien evakuoiminen ei suunnitteilla
Seuraava artikkeliSeurakunnan pitämät koulujen päivänavaukset ovat Espoossa jatkossa luonteeltaan yleissivistäviä

Ei näytettäviä viestejä