Pääkirjoitus: Jerusalem on maailman hengellinen keskipiste – joka kristityn pitäisi tuntea sitä

Maailman pääkaupunki sijaitsee Jerusalemissa. Se on siellä, koska poliittinen kehitys Israelissa ja Palestiinassa vaikuttaa koko Lähi-idän rauhaan ja sitä kautta myös vakauteen maailmassa.

Jerusalem on myös maailman hengellinen keskipiste. Se on kolmen suuren uskonnon: juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin kohtauspaikka. Nämä kolme uskontoa elävät rinnakkain pienellä alueella Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Siellä on Itkumuuri, Kalliomoskeija ja lukuisia kirkkoja.

Suomalaiset ovat tehneet vuosikymmenten ajan matkoja Pyhälle maalle.

Huippuvuosina Tel Aviviin lensi Suomesta joka viikko useita tilauslentoja. Viime vuosina matkailijoiden määrä on laskenut, mutta tänäkin keväänä yli tuhat suomalaista tekee pyhiinvaelluksen Israeliin. Osa heistä on käynyt siellä jo kymmeniä kertoja.

Näille matkoille on liian usein ominaista silmien sulkeminen alueella asuvien ihmisten todellisuudelta. Valtaosa suomalaisista pyhiinvaeltajista jättää tutustumatta palestiinalaiskristittyjen historiaan ja nykytilanteeseen.

Kristityillä pitäisi kuitenkin olla tahtoa kuunnella kaikkia Pyhällä maalla asuvia ihmisiä.

Paastonajan virsi 54 kehottaa: ”Käykäämme nyt Jerusalemiin ja yhdessä paastotkaamme.”

Valtaosa suomalaisista ei tee koskaan pyhiinvaellusmatkaa Jerusalemiin. Eikä tarvitsekaan tehdä. Jerusalemiin voi lähteä matkustamatta sinne. Oleellista on perehtyä Raamatun opetuksiin.

Yksi vaikeimmista asioista on elää todeksi Jeesuksen opetusta lähimmäisestä. Matteuksen evankeliumin mukaan Jeesus sanoi vähän ennen pääsiäistä Öljymäellä opetuslapsilleen, että Hänet on jätetty nälkäiseksi, janoiseksi, kodittomaksi, alastomaksi sekä yksin ja sairaana vankilaan.

Opetuslapset kysyivät, koska tämä on tapahtunut. Jeesus vastasi, että joka kerta, kun te olette tehneet näin yhdelle vähäisimmistä.

Siksi valtiovalta teki väärin, kun se maanantaina pakkopalautti näitä vähäisimpiä, Suomesta turvapaikkaa hakeneita ihmisiä Afganistaniin. Myös Jeesus oli Afganistaniin maanantaina pakkopalautettujen joukossa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pääkirjoitus: Suurituloisimmat palkansaajat elävät täysin eri todellisuudessa kuin muut kansalaiset

Pääkirjoitus: Jumalanpalvelus ei ole oikea paikka kritisoida Maahanmuuttovirastoa

Edellinen artikkeliKirkkoherra naispappeutta mitätöineistä alaisensa puheista: ”On tapahtunut radikalisoituminen”
Seuraava artikkeliKuopion hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä