Pääkirjoitus: Jalkapallon EM-kisat ovat hienoja pelejä ja positiivista uskonnon­vapautta

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Jalkapallon EM-kisat ovat yhdistäneet Suomea ja koko Eurooppaa. Esimerkiksi Suomen ja Tanskan välistä dramaattista ottelua seurasi Ylen kanavilla 2,3 miljoonaa suomalaista.

Urheilulajina jalkapallo on kaikkein eniten kansakuntia yhdistävä laji, jota pelaa tai seuraa lähes puolet maailman kaikista ihmistä yli 200 maassa.

Jalkapallo yhdistää kansakuntia sitäkin kautta, että huippujoukkueet koostuvat usein eri maista lähtöisin olevista pelaajista.

Hienojen pelien lisäksi EM-kisojen aikana on nähty esimerkkejä positiivisesta uskonnonvapaudesta, kun osa pelaajista on rukoillut tai tehnyt ristinmerkkejä satojen miljoonien televisionkatsojien nähden. Vakaumus on saanut näkyä, ja se on näytetty.

***

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi Kotimaan haastattelussa, että Suomen joukkueessa Huuhkajissa häntä ilahduttavat erityisesti joukkuepelaaminen ja joukkuehenki, joiden avulla valmentaja saa joukkueesta maksimit irti.

Joukkuehengen taso näkyy jokaisessa yhteisössä, vaikka kyseisellä yhteisöllä ei olisi mitään tekemistä kilpaurheilun kanssa. Siksi itse kunkin on hyvä pysähtyä miettimään omaa rooliaan joukkuehengen luomisessa juuri nyt juhannuksen aikaan, vuoden ensimmäisen puoliskon lähestyessä loppuaan.

Olenko taloyhtiössäni tai omalla asuinalueellani ollut enemmän riidankylväjä kuin rauhanrakentaja? Entä kotiseurakunnassani, mikä on ollut oma roolini seurakuntalaisena tai työntekijänä yhteisöllisyyden ja joukkuehengen luomisessa?

Miten arvioin omaa onnistumistani suhteessa lähimmäisiini? Olenko ollut enemmän kannustaja vai latistaja? Entä olenko muistanut kannustaa ja katsoa myötätuntoisin silmin myös itseäni?

***

Tätä kirjoittaessa ei vielä tiedetä, miten Huuhkajien käy EM-kisoissa.

Joka tapauksessa Huuhkajat ovat näyttäneet esimerkkiä joukkohengestä sekä tarjonneet suomalaisille jännitystä ja iloa. Koko joukkue taustajoukkoineen ansaitsee suuren kiitoksen.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 24.6.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Pääkirjoitus: Jalkapallon EM-kisat ovat hienoja pelejä ja positiivista uskonnonvapautta

Edellinen artikkeli”Näkymä on kuin sota­tantereelta” – Taivalkosken hautaus­maan myrsky­tuhot saivat kirkko­herran sanattomaksi
Seuraava artikkeliKiista Yhdysvaltain presidentin ehtoollis­kiellosta kertoo katolisen kirkon jakautuneisuudesta

Ei näytettäviä viestejä