Pääkirjoitus: Historioitsijan puheenvuoro oli muistutus kirkon hengellistä tehtävää ylikorostaville

Kuva: Jukka Granström

Historioitsija Teemu Keskisarja nosti esille kristinuskon hyviä aikaansaannoksia Suomessa. Keskisarja puhui Perusta-lehden teologisilla opintopäivillä Raamattuopistolla.

Hän muistutti siitä, että jos joku tuhopolttaisi nyt vanhan kirkon, hän tulisi samalla polttaneeksi monen kymmenen sukupolven koulun, sosiaalitoimiston, tilastokeskuksen, konserttisalin ja ainoan mielenterveyspalvelun.

Keskisarjan puheenvuoro kulki virkistävällä tavalla ajan henkeä vastaan nostamalla esille myönteisiä asioita kristinuskosta ja kirkosta.

***

Historioitsijan tehtävä on katsoa taaksepäin, median pitää katsoa eilisen lisäksi eteenpäin. Siksi on kysyttävä, mitkä ovat niitä asioita, joista kirkko muistetaan tulevaisuudessa.

Teemu Keskisarjan esille nostamat myönteiset asiat painottuivat yhteiskunnallisiin asioihin, sellaisiin, joilla on muutettu tämänpuoleista maailmaa paremmaksi paikaksi.

Puheenvuoro oli hyvä muistutus kirkon hengellistä tehtävää ylikorostaville. Heille, joiden mielestä kirkon tehtävä ei ole nostaa esille esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä.

Oikea tie jatkossakin löytyy rakentamalla jo tässä ajassa parempaa maailmaa sekä tuomalla toivoa tulevasta, kuoleman jälkeisestä elämästä.

***

Vaikka Suomi on nyt ainakin globaalissa mittakaavassa hyvinvointivaltio, ei se ole sitä tasavertaisesti kaikille kansalaisilleen.

Vielä kovempaa ääntä ja vaikutusvaltaa kirkon soisi käyttävän esimerkiksi mielenterveyspalveluiden saatavuuden sekä ikäihmisten aseman suhteen.

Kansainvälisiä asioitakin on varaa nostaa rohkeammin esiin. Huippu-urheiluun liittyvät eettiset kysymykset voisivat olla yksi ajankohtainen teema.

Olisi hyvällä tavalla yllättävää, jos esimerkiksi joku kirkon piispoista kyseenalaistaisi talviolympialaisten tai jalkapallon MM-kisojen järjestämisen ihmisoikeuksia loukkaavissa maissa.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 14.1.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.