Pääkirjoitus: Aika ja tekniikka on muuttunut kruunajaisten välissä, mutta menneen maailman loisto kiehtoo yhä

Lauantaina 6.5. moni suomalainenkin asettuu Ylen erikoislähetyksen ääreen seuraamaan kuningas Charles III:n kruunajaisia.

Edellisestä kerrasta onkin jo sukupolven verran aikaa. Kuningatar Elisabet II:n kruunajaisia vietettiin 2.6.1953. Se oli ensimmäinen kerta, kun Yhdistyneen kuningaskunnan ja muiden Kansainyhteisön maiden hallitsijan kruunajaiset televisioitiin. Samalla kruunajaiset muuttivat tv:n historiaa, sillä lähetys nähtiin suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Aika on Elisabetin kruunajaisista muuttunut ja sen myötä tekniikka. Nyt Charlesin kruunajaisia ei katsota mustavalkoisena vaan väreissä. Niitä ei katsota vain televisiosta vaan tietokoneilta ja mobiililaitteista. Eikä suoratoistopalveluihin tottuneen tarvitse asettua laitteensa ääreen juuri oikeaan aikaan, vaan hän katsoo kruunajaiset Yle Areenasta sitten kun ehtii.

Se sen sijaan ei ole muuttunut, että brittimonarkin kruunajaisia katsotaan ympäri maailman ja myös maissa, joiden kuningas hän ei tule olemaan.

MITÄ ME kaipaamme, kun kruunajaisia katsomme? Suomalaisittain seuraisimme mielellämme myös Ruotsin kuningashuoneen kruunajaisia, mutta emme niin innokkaasti kuin brittihovin juhlallisuuksia. Jälkimmäiset uhkuvat toki suurempaa vaurautta ja loistoa sekä runsasta menneen maailman symboliikkaa. Kyseessähän on länsimaisista monarkioista vanhin.

Samalla kaipaamme kuningatar Elisabetia, joka pitkän hallituskautensa vuoksi kasvoi jonkinlaiseksi kansakuntien viisaaksi äitihahmoksi, pysyväksi maamerkiksi muuttuvassa ja kuohuvassa maailmassa.

Oman suomalaisen melkein kuninkaamme Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kasselin perään me emme haikaile. Presidentit ovat toistaiseksi edustaneet meille riittävästi kansanisyyttä ja -äitiyttä. Demokratia on ollut meille viisas valinta ja tarjonnut riittävästi poliittista draamaa korvaamaan kuninkaallisten juorujen tuomaa jännitystä.

Nähtäväksi jää mikä tule olemaan kalliin mutta myös runsaasti turistirahaa tuottavan brittimonarkian kohtalo kuningas Charlesin aikana ja sen jälkeen. Kuoritaanko se lopulta pois demokratian päältä vai haluavatko britit säilyttää häivähdyksen menneen maailman loistoa?

Joka tapauksessa onnea kuninkaalle ja hänen valtakunnalleen kruunajaispäivänä!

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKommentti: Ukrainan presidentin yllättävä Suomen-vierailu on pieni osa maailmankirjojen uuden aukeaman kirjoittamista
Seuraava artikkeliUkrainalaisen Maria Leonovan näyttelyssä Turun tuomiokirkossa etsitään kodin merkitystä

Ei näytettäviä viestejä