Oulussa seimillä on myös henkilökohtainen viesti

Oulun kymmenes kansainvälinen seiminäyttely avattiin kaupunginteatterin aulassa ensimmäisen adventin aattona. Seimivitriinissä on parikymmentä seimeä yksityisiltä ihmisiltä ja ympäri maailmaa, muun muassa Meksikosta, Israelista ja Italiasta.

– Ihmiset ottavat yhteyttä jo ennen kuin näyttelystä tiedotetaan, ja kysyvät, voisivatko tuoda oman seimensä näyttelyyn. Joka vuosi pyritään vaihtamaan osa seimistä, jotta olisi uutta nähtävää, kertoo hiippakunta-assistentti Hannele Salmi, joka on ollut järjestämässä näyttelyä useiden yhteistyötahojen kanssa.

Seimet eivät lopu teatterin vitriiniin. Oulun kirkoissa, yrityksissä ja yhteisöissä voi käydä seimivaelluksella. Jotkut seimet täydentyvät hahmo hahmolta joulua kohti mentäessä, jotkut ovat alusta asti valmiita.

Perulainen tekijä on kuvitellut suomalaisen seimen äärelle jääkarhun lapinpukuisten Joosefin ja Marian seuraan. Seimiä on rakennettu muun muassa pähkinänkuoreen ja sormusrasiaan, kaiverrettu puunpalaan ja huovutettu villasta.

Seiminäyttely kertoo paitsi kansainvälisyydestä ja kristittyjen yhteydestä myös seimenrakentajien henkilökohtaisista tunteista, jotka he ovat tahtoneet jakaa katsojien kanssa, piispa Samuel Salmi sanoo avajaispuheessaan.

– Jokaisen yksilön kokemus oman seimen äärellä on osa Jumalan puhuttelua ja kosketusta. Ottakaamme vastaan näiden seimien henkilökohtainen hiljainen viesti, että näiden seimien ääressä on varmasti rukoiltu ja pyydetty Jumalan armoa, lohdutusta ja siunausta. Se siunaus kantaa myös meitä tässä näyttelyssä.

Ikään kuin kolmiulotteinen ikoni

Isä Tuukka Rantanen Oulun ortodoksisesta seurakunnasta kertoo, että idän kirkossa ei seimiä juurikaan rakenneta.

– Meillä on enemmänkin kuvattu jouluikoneita. Symboliikka niissä on sama. Seimi on käytännössä ikään kuin kolmiulotteinen ikoni.

Kristus-lapsen kapalot kuvaavat Jeesuksen käärinliinoja. Tuolloiset karjasuojat olivat luolia kuten Jeesuksen hautapaikkakin. Seimi kuvaa hengellistä ateriapöytää, ehtoollista. Ikonien puolikaarena kuvattu taivas on merkki Kristuksen syntymästä, jossa taivas ja maa yhtyvät.

Elävä seimi -kuvaelmassa katolisen kirkon lapset esittävät katsojien riemuksi tarinan seimiperinteen alkuhetkistä. Johannes-niminen rikas mies haluaa seurata Kristusta ja kysyy Franciscus Assisilaiselta, mitä hänen pitäisi tehdä. Nyt on joulu, rakenna seimi, vastaa tämä.

Niin rikkaat kuin köyhät saapuvat jouluyönä kallioluolaan ja viettävät seimen ääressä messua.

Ihme tapahtuu: seimeen ilmestyy elävä Jeesus-lapsi. Monet parantuvat sairauksista, tulevat paremmiksi ihmisiksi tai löytävät sisäistä voimaa ja rauhaa.

Seiminäyttely on avoinna 17.12.2016 saakka. Seimivaelluksella voi käydä loppiaiseen asti. Kartta löytyy Tiernakaupungin nettisivuilta.

Seiminäyttelyjä on erilaisia toteutuksin eri puolilla Suomea.

Kuva: Raija Kurki. Seiminäyttelyn avajaisissa nähtiin Elävä seimi. Avajaispuheen piti seimen äärellä Oulun piispa Samuel Salmi.

Edellinen artikkeliEssee: Mitä on armo tämän päivän maailmassa?
Seuraava artikkeliKolumni: Eikö Jeesus olekaan ainoa tie Jumalan luo?

Ei näytettäviä viestejä