Osa katolisen kirkon naispuolisista toimijoista haluaa lisää päätäntävaltaa naisille kirkossa

Osa katolisen kirkon naispuolisista toimijoista haluaa lisää päätäntävaltaa kirkon keskeisissä kysymyksissä ja sitä, että paavi Franciscus toteuttaisi lupauksensa lisätä enemmän naisia Pyhän istuimen hallinnollisiin tehtäviin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Naisten rooli kirkossa on ollut piispainsynodin tapaamisessa toistuva teema. Se kokoaa yhteen noin 300 piispaa, pappia, nunnaa ja maallikkoa, joista noin 35 on naisia.

Vain ”synodien isät” mukaan lukien piispat ja erityisesti nimetyt tai valitut miesedustajat saavat äänestää paaville lähetettävistä suosituksista, jotka hän ottaa huomioon kirjoittaessaan dokumentteja. Tänä vuonna kaksi vihkimätöntä ”veljeä” eli maallikkojäsentä, saavat poikkeuksellisesti osallistua äänestykseen sääntökuntansa edustajina.

Vetoomus, jossa vaaditaan naisille äänioikeutta, on kerännyt 9 000 allekirjoitusta. Vetoomuksesta ovat vastuussa 10 maallikkoryhmää, jotka haluavat muutosta kirkossa.

– Jos miehet, joita ei ole vihitty, saavat äänestää, niin kyllä vihkimättömien naistenkin tulisi voida ilman ontologista tai opillista estettä. Ainoa este näyttää olevan sukupuoli, maallikkoryhmät sanovat Reutersin mukaan.

Pyhä istuin tunnetaan 1,3 miljardin jäsenen kirkon keskushallinnon toimipisteenä. Pyhän istuimen suurin piirtein 60 osastosta noin 10 on pappien johtamia, koska niissä käsitellään hallintoa ja toimijoiden toimivaltaan liittyviä asioita sekä herkkiä opillisia asioita, kirkko sanoo.

Franciscus on luvannut sijoittaa naisia 50 muuhun osastoon, mutta viisi vuotta hänen valintansa jälkeen kyseisillä osastoilla on vain yhteensä kuusi naista. Viisi heistä on maallikkoja ja yksi nunna, eikä kukaan heistä johda osastoaan.

Muutamia naisjohtajia katolisessa kirkossa kuitenkin on. Franciscus kertoi kesäkuussa Reutersille, että hänen täytyi torjua sisäistä vastustusta nimittäessään espanjalaisen toimittajan Paloma Garcia-Ovejeron Vatikaanin lehdistön apulaispääjohtajaksi. Vatikaanivaltioon kuuluvia Vatikaanin museoita johtaa puolestaan Barbara Jatta, ensimmäinen nainen, jolla on korkean profiilin virka ja jonka alaisuudessa on lähes 1 000 työntekijää.

Paavin kriitikot, mukaan lukien entinen Irlannin presidentti Mary McAleese, sanovat, että hän etenee liian hitaasti.

– Kuinka kauan hierarkia voi ylläpitää sellaista uskottavaa kuvaa Jumalasta, joka haluaa asioiden olevan tällä tavalla. Kuka haluaa kirkon, jossa naiset ovat näkymättömiä ja äänettömiä kirkon johtajuuskysymyksessä, hän sanoi Roomassa maaliskuussa pidetyssä konferenssissa.

Kuva: Jussi Rytkönen. Pietarinkirkko Roomassa.

Lue myös:

Paavi Franciscus: Nainen ei ikinä tule olemaan katolisen kirkon pappi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeli”Meillä oikeasti synkkaa”, totesivat piispaehdokkaat toisistaan – viimeisessä paneelissa puhuttiin helvetistä ja työssä jaksamisesta
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä