Ongelma etukäteen tiedossa – äänioikeutettujen luettelossa amerikkalainen aakkostus

Kotimaa 24 kertoi aiemmin, että seurakuntavaaleissa Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa äänestämään pyrkinyt Aulis Virén ei saanut käyttää äänioikeuttaan, koska hänen nimeään ei löydetty vaalipaikalla äänioikeutettujen luettelosta.

Virénillä oli äänestämään mennessään mukanaan henkilötodistus, ja hän palasi äänestyspaikalle uudestaan mukanaan ilmoitus äänioikeudesta. Äänestää ei kuitenkaan saanut, koska nimeä ei luettelosta löytynyt.

Kotimaa 24:n tietojen mukaan syynä todennäköisesti oli, että Virénin nimeä haettiin äänioikeutettujen luettelossa väärästä kohdasta. Nimet, joissa on mukana erikoismerkkejä, kuten aksentteja, ovat tulostuneet luettelon loppuun.

Äänioikeutettujen luettelon tulostamisesta on vastannut Kirkkohallituksen hallinto-osaston seurakuntarekisterit-yksikkö. Rekisterijohtaja Riikka Ryökäs sanoo, että erikoismerkillisten nimien aakkostuminen oli etukäteen tiedossa oleva ominaisuus.

– Se perustuu siihen, että käyttämässämme järjestelmässä on noudatettu amerikkalaista aakkostustapaa. Asia oli tiedossa ennen vaaleja, ja siksi siitä on etukäteen tiedotettu seurakunnille. Seurakuntia on pyydetty ohjeistamaan vaalivirkailijoita tästä käytännöstä, jolla luettelot on tulostettu.

Tiedossa ei ole, onko äänioikeuden käyttäminen estynyt muissakin seurakunnissa kuin Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa siksi, etteivät vaalivirkailijat ole osanneet hakea äänioikeutetun nimeä oikeasta kohdasta. Kirkkohallituksen lakimies Outi Perkiömäki kuuli tapauksesta Kotimaa 24:ltä, mutta ei vielä maanantaina osannut ottaa kantaa siihen, miten asian oikeudellisia vaikutuksia aiotaan selvitellä.

Lue Aksentti nimessä esti äänestämisen

Edellinen artikkeliKonservatiivit vaalivoittajia – paitsi Helsingissä ja Espoossa
Seuraava artikkeliVäitöstutkimus: Messu vahvistaa yhteisön peruskertomusta

Ei näytettäviä viestejä