Näihin säännöksiin avioliittolain muutos vaikuttaa – mukana lapsen uskonnollinen yhdyskunta

Avioliittolain muutoksen myötä voimaan tulee myös muita lainmuutoksia, oikeusministeriö muistuttaa.

Avioliittolaki muuttuu 1. maaliskuuta, ja siitä alkaen myös samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton. Lakimuutoksen myötä muutoksia tehdään myös joihinkin muihin säännöksiin, jotta ne soveltuvat samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Muuttuvien lakien joukossa on uskonnonvapauslaki. Nykyään siinä todetaan, että lapsen uskonnollisesta asemasta päättävät hänen huoltajansa yhdessä. Jos huoltajat eivät lapsen syntymän jälkeen sovi asiasta, lapsen huoltajana toimiva äiti on voinut vuoden kuluessa lapsen syntymästä yksin päättää lapsen liittymisestä uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Maaliskuun alusta alkaen edellytyksenä on aina huoltajien yhteinen päätös. Jos yksimielisyyttä ei ole eikä tuomioistuin ole erikseen päättänyt huoltajien tehtävienjaosta tässä asiassa, lapsen kuuluminen uskonnolliseen yhdyskuntaan jää avoimeksi.

Rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi yhteisellä ilmoituksella

Siviilivihkimisen vihkikaava muuttuu niin, että siinä ei puhuta enää aviovaimosta ja aviomiehestä vaan aviopuolisosta.

Rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi. Rekisteröity parisuhde voi jäädä myös voimaan. Uusien rekisteröityjen parisuhteiden solmiminen ei ole mahdollista 1. maaliskuuta alkaen.

Parisuhteensa aiemmin rekisteröineet voivat maistraattiin tehtävällä yhteisellä ilmoituksella muuttaa rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi. Rekisteröity parisuhde on voimassa avioliittona siitä päivästä, jona maistraatti on vastaanottanut ilmoituksen. Avioliitoksi voidaan muuttaa vain Suomessa rekisteröity parisuhde.

Ennen avioliittolain muutoksen voimaantuloa rekisteröityihin parisuhteisiin sovelletaan jatkossakin lakia rekisteröidystä parisuhteesta.

Transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetusta laista poistuu maaliskuun alussa niin katsottu naimattomuusvaatimus, jonka mukaan sukupuolen vahvistamista hakeva henkilö ei saa olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Lisäksi laista on poistettu säännös avioliiton muuttumisesta rekisteröidyksi parisuhteeksi sukupuolen vahvistamistilanteessa.

Adoptiolain mukaan vain aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä. 1. maaliskuuta alkaen myös samaa sukupuolta olevat aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Lapsen uskonto ei jatkossa mene vain äidin mukaan

Edellinen artikkeliQumranissa tehty luolalöytö – tutkijat toiveikkaita uusista kääröistä
Seuraava artikkeliTuomiorovasti Satu Saarinen on rytisyttänyt lasikattoja rikki kerta toisensa jälkeen

Ei näytettäviä viestejä