Musiikkitalon arkkitehti etsii kauneutta ja hiljaisuutta

Kivist_marko420

Keskiviikkona avattavan Helsingin Musiikkitalon yksi kolmesta arkkitehdista  Marko Kivistö näkee kauneutta kaikkialla. Pyhämaassa asuvalla Kivistöllä on vahva suhde myös kristilliseen taiteeseen ja elämäntulkintaan.

– Kristillisen symboliikan ja käsitteellisen taiteen tekee mielenkiintoiseksi se, että yhtä tulkintaa ei koskaan ole. Taide tai sana syntyy tekijänsä mielessä, mutta konkreettiseksi muututtuaan se menettää jotain. Vastaanottaja taas herättää teoksen henkiin omalla kokemuksellaan, jolloin se  täydentyy, Marko Kivistö sanoo Kotimaassa Annmari Salmelan tekemässä haastattelussa.

– Arkkipiispa John Vikström sanoi kerran Maarit Tastulan ohjelmassa, että elämän tarkoitus on eheytyminen. Sitä olen vähän metsästänyt, että millä tavalla ihminen eheytyy?

– Hyvää ja minulle toimivaa on se, että olen alttiina kauniille asioille. Pyhämaan merellisessä ympäristössä olen luova ja tuottelias, mutta samalla levollinen.

Kivistö asuu nelilapsisen perheensä kanssa Pyhämaassa, joka kuuluu Uuteenkaupunkiin. Hän on myös seurakunnan luottamushenkilö.

Marko Kivistöltä on ilmestynyt kirja Hiljainen huone – Musiikkitalon arkkitehdin muistikirjasta (Kirjapaja). Siinä puhutaan hiljaisuudesta ja hitaudesta.

– Vaikka ei minulla ole edes kompetenssia puhua hitaudesta, kun olen ollut viime vuodet niin kiireinen.

Lue lisää Musiikkitalon arkkitehdin ajatuksia Kotimaasta.

Eduskuntataloa vastapäätä sijaitsevan Helsingin Musiikkitalon ovat suunnitelleet  LPR-arkkitehdit Oy eli Marko Kivistö, Ola Laiho ja Mikko Pulkkinen. Musiikkitalon käyttäjiä ovat Sibelius-Akatemia, Radion sinfoniaorkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri.

Musikkitalon avajaiset 31.8. nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla.

(Kuva: Matti Karppinen)