Murre hallussa, mutta kirkollinen kieli piti opetella – Valtteri Virta kirkkoherraksi Raumalle

Rauman seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi äänestyksen jälkeen uudeksi kirkkoherraksi Kokemäen seurakunnan vs. kirkkoherran, teologian maisteri Valtteri Virran, 38.

Virta sai vaalissa 18 ääntä, Laitilan seurakunnan kirkkoherra Petri Laitinen 14 ääntä ja Baijerin evankelis-luterilaisen kirkon pastori Matti Nikkanen yhden äänen.

Edellä mainittujen lisäksi virkaa hakivat Helsingin seurakuntayhtymän johtava sairaalapastori Jussi Ollila, joka tuli sittemmin valituksi Kolarin seurakunnan kirkkoherraksi, Rauman seurakunnan kappalainen Olavi Saurio sekä kaksi hakijaa, jotka peruivat hakemuksensa.

Valtteri Virta on lokakuusta 2020 lähtien ollut Kokemäellä vs. kirkkoherrana. Hän on virkavapaalla Rauman seurakunnan kappalaisen virasta. Saman seurakunnan palveluksessa hän on ollut pappisvihkimyksestään lähtien, vuodesta 2007. Virta on myös kotoisin Raumalta.

– Kyllä minulta murre luontuu, vaikka se vanha Rauman giäl ei enää kaupunkilaisten arkipuhetta olekaan. Sen sijaan olen joutunut opettelemaan kirkollisen kielen, sillä tulen ulkokehältä eli meillä ei kotona kuuluttu herätysliikkeisiin tai kirkollisen sisäpiireihin, Virta sanoo.

Valtteri Virta haluaa olla Raumalla kuunteleva ja vuorovaikutukseen pyrkivä kirkkoherra.

– Täytyy uskaltaa kuunnella ihmisiä. Jos meillä on perusta kunnossa ja pohja selvillä, kirkko kestää kyllä monenlaisia uudistuksia ja kokeiluja. Tilanne on huono, jos ei ole rohkeutta yrittää. Haluan olla rohkaisemassa työntekijöitä uusiin avauksiin.

Virta näkee Rauman kaupunkina, jossa 29 000 seurakunnan jäsenen kirkkosuhde on samanlaisessa liikkeessä kuin muuallakin suurissa kaupungeissa.

– Toistaiseksi monilla on vielä kirkkoon vahva suhde, vaikka samaan aikaan kirkosta myös erotaan. Katsoin viime vuoden erotilastoja. Raumalla kirkosta eroaminen laski vähemmän kuin hiippakunnan alueella keskimäärin.

Virta uskoo, että koronaepidemian jälkeen moni kaipaa yhteyttä ja seurakunta voi olla tarjoamassa sitä.

Valtteri Virta aloittaa uudessa tehtävässään elokuussa, kun kirkkoherra Henry Liivola jää eläkkeelle.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliProfessori Heikki Hiilamo Kanavassa: Pitäisikö valtion poistaa vihki­oikeus uskonnollisilta yhteisöiltä, jotka eivät vihi sateen­kaari­pareja?
Seuraava artikkeliTurun tuomio­kirkon kellot sekosivat ja soivat pitkin yötä, aamulla tunnin yhtä­jaksoinen konsertti

Ei näytettäviä viestejä