Mitä hyvää kirkossa tapahtuu? – Kirkon toivot kertovat

Kirkossa tehdään valtavan paljon hyvää, ja valittamisen ja huolestumisen sijasta kehutaan kerrankin kunnolla, yllytti Kirkon Toivot -paneelikeskustelun vetäjä Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo eilen Kouvolan Kirkkopäivillä.

– Kirkon 21 000 työntekijällä on loistavat mahdollisuudet esittää ja toteuttaa omia ideoitaan sekä jakaa hyvää. Menestystarinoita löytyy ennen kaikkea yksittäisestä pienestä ja hiljaisesta työstä, jota seurakunnan arkielämässä tehdään.

– Sen lisäksi täytyy verkostoitua, hakeutua tekemään yhteistyötä järjestöjen ja kunnan kanssa, Laajasalo lisäsi.

Kirkon menestystarinoista ja omista onnistumisistaan kertoi muun muassa Mari Leppänen. Seurakuntavaalien Usko hyvän tekemiseen -kampanja tavoitti suuret määrät ihmisiä. Vapaaehtoisiksi hyvän tekijöiksi ilmoittautui noin 1500 ihmistä.

Leppänen kertoi esimerkin Helsingin Munkkiniemen seurakunnasta.

– Nuori vastavalittu kirkkoneuvoston jäsen ehdotti viljelylaatikoiden tuomista kirkon ja seurakuntatalon pihaan. Nyt 30 onnellisella perheellä on oma citykasvimaansa.

Kari Kanala korosti yhteistyön merkitystä. Esimerkiksi Turun Down by the Laituri -festivaaleilla on mahdollisuus osallistua muun muassa ehtoolliselle. Pappien läsnäolo kaupungin tapahtumissa otetaan hyvin vastaan.

Juha Luodeslampi hehkutti kirkon paikallishallintoa superloistavaksi ideaksi ja muistutti että yhteiskunnassa kirkko on jo leimaantunut hyvän tekemiseen. Hän nosti esiin myös radiojumalanpalveluksen, joka kokoaa valtavan määrän ihmisiä.

Pirjo Kantala totesi Suomen suurimman jumalanpalveluksen, Tuomasmessun, sitouttavan tekijöitään omistajuudella. Valmistelevat tiimit tekevät suuren työn messuja järjestäessään. Myös liturgisen ja arkikielen vuorottelu, musiikki ja mahdollisuus tuoda omia rukousaiheitaan messuun houkuttelevat osallistujia. Messu kokoaa sunnuntaisin 400–500 osallistujaa.

Tapio Pajunen sanoi, että Yhteisvastuukeräyksen kautta kirkko tökkää sormensa johonkin yhteiskunnan epäkohtaan. Yhteisvastuukeräys toimii monien tahojen kanssa. Pajunen kertoi saattohoitokampanjan kehittämishankkeisiin osallistuvista terveydenhuollon ammattilaisista, ja iloitsi siitä, että työ jatkuu edelleen.

Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että aivan liian vähän muistamme kehua toisiamme ja arvostaa omaa työtämme.

Kuvassa Kari Kanala ja Mari Leppänen. Kuva: Johannes Wiehn

Edellinen artikkeli”Kirkko on menettänyt kosketuksensa muuhun yhteiskuntaan”
Seuraava artikkeliPian Kirkkopäivillä keskustellaan tasa-arvoisesta avioliittolaista

Ei näytettäviä viestejä