Mikkelin piispaehdokkaiden paneeli Kouvolassa – sopuisasta keskustelusta puuttuivat huippukohdat

Mikkelin hiippakunnan piispanvaaliehdokkaiden toinen paneelikeskustelu Kouvolassa painotti kirkkoa osana yhteiskuntaa.

Piispaehdokkaita kuuntelemaan oli tullut tiistai-iltana täysi salillinen. Muutaman läsnäolijan kanssa keskustellessa näyttää siltä, että aika moni tuntuu jo päättäneen ketä äänestää.

Paneelikeskustelun aluksi ehdokkailta kysyttiin merkittävintä asiaa elämässä. Kaksi kertaa vastauksena oli isyys ja yhden kerran äitiys.

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra Sammeli Juntunen vastasi viimeisenä ja poikkesi muista ehdokkaista nostamalla merkittävimmäksi asiaksi uskoon tulemisen rippikoulussa, johon ”päättyi eksistentiaalinen ahdistus”.

KUN KYSYTTIIN yhteiskuntasuhteista piispaehdokkaat saivat käydä keskenään kymmenen minuutin ajan keskustelua yleisön kuullen.

Sopuisassa keskustelussa nousivat esille etenkin suhteiden aktiivinen ylläpito alueen päättäjiin, muun muassa kansanedustajiin.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna nosti esiin myös sen, ettei kaikkien yhteyksien päättäjiin tarvitse tapahtua julkisuudessa.

Toimittajana muun muassa Ylellä ennen papintöitä työskennellyt Imatran seurakunnan kirkkoherra Mari Parkkinen painotti piispan tehtävässä mediayhteyksien ylläpidon merkitystä.

Esille nostettiin myös kirkon hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet.

– Ihminen tarvitsee muutakin kuin puhetta etiikasta. Siksi kirkko on olemassa, Sammeli Juntunen totesi.

Kangasniemen seurakunnan vt. kirkkoherra Pekka Särkiö nosti keskusteluun kirkon työntekijöitä jakavan raamattukäsityksen. Keskustelussa ainoa väittelyn tapainen kuultiinkin Raamatusta, siitä mitä kirkon sivuilla siitä sanotaan näkökulmalla onko se ihmisten kirjoitusta Jumalasta vai Jumalan ilmoitusta sekä toisaalta tulkinnan merkityksestä.

Tätä keskustelua olisi mieluusti kuunnellut alkua pidempään, mutta juontajat veivät keskustelua uusiin aiheisiin.

KUN JUONTAJAT kysyivät piispaehdokkailta mitä keinoja piispalla on edistää seurakuntien roolia yhteiskunnallisessa todellisuudessa, Pekka Huokuna painotti niiden merkitystä yhteisöjen rakentajana.

– Yksinäisyys on kansantauti ja sille pitää voida tehdä seurakunnissakin jotain, Mari Parkkinen sanoi.

Ehdokkailta kysyttiin miten lisätä turvallisuuden tunnetta hiippakunnassa, jolla on rajaa Venäjän kanssa. Vastauksissa painottui rauhoittelu.

– Mikään ei nyt uhkaa Suomen turvallisuutta, Venäjän joukot ovat nyt Ukrainassa. Lisäksi pitää korostaa luottamusta Jumalaan kaikissa vaiheissa, Pekka Särkiö sanoi.

Pekka Huokuna painotti tässä yhteydessä henkisen kriisinkestävyyden eli resilienssin tukemista.

Mikkelin hiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros järjestetään 25.5., ja mikäli mennään toiselle kierrokselle, se järjestetään 16.6.

Tarkkaan etukäteen suunniteltua keskustelua vetivät jouhevasti, mutta samalla hankalia kysymyksiä välttäen Mikkelin tuomiokapitulista maaliskuun alusta eläkkeelle jäänyt hiippakuntasihteeri Ulla-Maija Harju ja muutaman viikon päästä sieltä eläkkeelle jäävä kasvatuksen asiantuntija Ari Tähkäpää.

Kaikki neljä paneelikeskustelua striimataan hiippakunnan kotisivuille.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKolumni: Pandemian myötä kirkon perustehtävä selkeytyi, ehtoollisen merkitys korostui
Seuraava artikkeliKolumni: Kristityksi tunnustautuminen on enemmän kuin sanoa uskovansa

Ei näytettäviä viestejä