Mikael Pentikäinen: Potkut eivät täydellinen yllätys

Pentikäinen Mikael205 vastaavan päätoimittajan paikalta erotettu Mikael Pentikäinen sanoo Kotimaa24:n haastattelussa, ettei ollut kovin yllättynyt irtisanomisesta.

- En ollut kamalan yllättynyt, että se tuli eteen.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan yksi syy Pentikäisen erottamiseen olisi ollut tyytymättömyys hänen johtamistapaansa, itsepäisyyteen ja ajoittaiseen ylimieliseksi tulkittuun käytökseen.

- En halua lähteä sitä arvioimaan. Tunnistan ainakin sen, että välillä olen aika itsepäinen, Pentikäinen sanoo.

- Päätoimittajan tehtävään kuuluu se, että pitää nauttia lukijoiden ja oman toimituksen luottamusta, mutta myös kustantajan ja yhtiön luottamusta. Näiden kaikkien luottamuksen nauttiminen on edellytys sille, että tehtävää voi menestyksellä hoitaa. Totta kai jos kustantajan luottamus loppuu, silloin on hyvä harrastaa itsekritiikkiä.

Yhtenä syynä irtisanomiselle on esitetty myös levikin laskua. Pentikäinen ei halua lähteä arvioimaan asiaa.

- Isoja uudistuksia on viety läpi, ainakin itse olen ollut tyytyväinen siihen, mitä on yhdessä saatu aikaiseksi.

Onko kyse siitä, että taloon haetaan nyt saneeraajaa, mutta itse olisit asettunut tätä linjaa vastaan?

- En halua lähteä sitä kommentoimaan.

Pentikäinen ohjasti toimituksensa nopeassa ajassa isojen muutosten läpi, Helsingin Sanomat muuttui tabloidiksi ja verkko uudistettiin ja maksumuuri otettiin käyttöön. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella toimitus on ollut erittäin tyytyväinen Pentikäisen tapaan hoitaa asioita. Tuntuuko kohtuuttomalta, että nyt tulee irtisanominen?

- Olen tehnyt työtäni parhaan taitoni mukaan sillä viisaudella, mitä olen saanut ja elämässä on kertynyt. Muiden tehtävä on arvioida mihin se riittää ja mihin se ei riitä, Pentikäinen vastaa.

- Olen ollut hirveän otettu ja liikutettu siitä, miten HS:n toimitus on tähän asiaan reagoinut ja miten se on osoittanut myötätuntoa. Olen todella kiitollinen siitä kaikille toimituksessa.

Kolme vuotta Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana toiminut Pentikäinen sanoo, että jää muiden tehtäväksi arvioida, minkälainen hänen kautensa oli ja millainen jälki siitä jää lehden historiaan.

Millaisia ajatuksia sinulla on oman urasi suhteen tulevaisuudessa?

- Ajattelin ottaa rauhallisemmin vähän aikaa. Päätoimittajan työ näinä aikoina Helsingin Sanomien kaltaisessa lehdessä on työtä lähes ympäri vuorokauden ja läpi vuoden. Kolme vuotta olen paahtanut aika lailla usein perheen ja läheisten kustannuksella. Nyt on hyvä hetki ottaa näitä menetyksiä takaisin.

Asetatko etusijalle työt ulkomailla vai kotimaassa?

- Se on korkeimmassa kädessä. Aika näyttää, minkälaisia mahdollisuuksia tulee ja mihin on järkevää lähteä ja mihin sydän vie. On vielä liian aikaista miettiä näitä kysymyksiä.

Kirkollisissa piireissä on pohdittu, vaikuttiko erottamiseen liian myönteinen suhtautuminen kirkkoon ja uskontoon.

- En jaksa uskoa, että lähtöni mitenkään liittyi siihen, miten minä tai lehti olisimme suhtautuneet kirkkoon.

Onko vanhoillislestadiolainen taustasi vaikuttanut lähtöön?

- Asia ei ole ollut esillä. Sanomassa on aina uskottu vakaumuksen vapauteen.

Lue myös: Mikael Pentikäinen jättää Helsingin Sanomat