Metropoliitta Panteleimon harmittelee "poliisikommenttia"

panteleimonPanteleimon ilmoitti syyskuun lopussa jäävänsä eläkkeelle 1.6.2013 alkaen. Samassa yhteydessä hän kertoi Yle uutisille , että "johtajavastuu ja 'poliisina oleminen' nyt jää, mutta työtä kirkossa jatkan".

Kotimaa24:lle Panteleimon harmittelee, että tuli käytettyä moista ilmausta.

– Ei ehkä olisi kannattanut sitä käyttää. Tarkoitin "poliisina olemisella" kansanomaisesti sanottuna piispalle kuuluvaa pappien kaitsentatehtävää.

Panteleimon ei halua kommentoida sitä, kirvoittiko jokin erityinen tapahtuma kaitsentaa hoidettaessa ajattelemaan poliisi-vertausta.

– Jonkun on oltava hiippakunnassa johtaja ja pidettävä järjestystä. Meidän täytyy toimia kirkon ohjaamassa hengessä ja olla sille kuuliaisia. Luulen, että järjestyksenpito on useimmille johtajille epämiellyttävä asia. Sitä on siunaantunut elämän aikana, hän luonnehtii.

Vuosi sitten Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous asetti Oulun seurakuntaan kuuluvan papin toistaiseksi voimassa olevaan toimituskieltoon. Tapahtumasta on keskusteltu vilkkaasti internetin keskustelupalstoilla.

Eläkkeelle jäämiseen ei liity Panteleimonin mukaan mitään erityistä dramatiikkaa.

– Tulin siihen ikään, jolloin voin jäädä eläkkeelle. Kuulun tosin sen vanhemman lainsäädännön piiriin, että minulla olisi mahdollisuus olla työssä kuolemaan saakka.

Piispan toimet ovat hyvin vastuunalaisia ja edellyttävät Panteleimonin mukaan dynaamista henkilöä.

– Kun tuntee, että on keskeisen annin jo kirkolle antanut, on oikeutettua antaa tilaa nuoremmille.

Panteleimon on toiminut myös Uuden Valamon luostarin johtajana. Hän torjuu kysymyksen siitä, aikooko hän eläkkeellä siirtyä luostarin asukkaaksi.

– Valamo on lähellä sydäntäni, mutta ei sinne noin vain voi mennä. Se on veljistön koti. Minulla on kyllä suunnitelmia asumisestani eläkkeellä, mutta en halua ruveta niitä julkisesti esittelemään.

Kun eläke koittaa, kirjalliset harrastukset jatkuvat. Panteleimon on piispalle erikoisella tavalla kirjoittanut myös dekkarin. Se on saava jatkoa.

– Seuraava dekkari on viimeistelyä vaille. Tarinassa mennään edellisen kirjan teemoilla, tapahtumapaikka on sama ja tarinassa on samoja henkilöitäkin, Panteleimon kertoo.