Merimieskirkon edustaja Ateenasta: Ei suomalaisiin suhtauduta huonosti

Kreikan_protestitMari Hilonen.

– Kun nousin aamulla metrosta, näky oli aika hurja. Työmatkan varrella Athinas-kadulla oli neljä pankkia poltettu ja pari paloautoa edelleen tekemässä sammutustöitä.

Hilosen mukaan paikallisissa uutisissa on kyselty, kuinka illalla rauhallisesti alkanut mielenosoitus pääsi taas riistäytymään käsistä.

– Mielenosoitus alkoi rauhallisesti, mutta sitten anarkistiryhmät aloittivat mellakoinnin ja taistelivat poliiseja vastaan. Täällä on kyselty miksi poliisi ei paremmin ennakoinut tapahtunutta.

Tilanne kaupungissa on hänen mukaansa päivän myötä rauhoittunut. Mellakointi ei ole vaikuttanut merimieskirkon toimintaan.

– Täällä asuvat suomalaiset ovat levittäytyneet ympäri kaupunkia eivätkä ole ottaneet tämän takia yhteyttä. Matkailukausi ei ole vielä alkanut, joten kaupungissa ei ole myöskään turisteja.

Merimieskirkolla ei Ateenassa ole Hilosen lisäksi töissä muita suomalaisia. Pappi, kanttori ja emäntä ovat Ruotsin kirkosta. Hän ihmettelee suomalaisessa mediassa levinnyttä tietoa, jonka mukaan suomalaisiin suhtauduttaisiin Ateenassa huonosti EU:n tukipäätösten vuoksi.

– Se tieto tuli minulle melkoisena yllätyksenä. Kukaan ei ole koskaan sanonut minulle sellaista enkä ole kokenut niin. En tiedä, onko jotakin tapahtunut viime yön aikana, kun hallitus hyväksyi uusimman säästöpäätöksen.

Vaikka Kreikan minimipalkka ei ole Euroopan pienimpiä, Hilonen kokee, ettei talouskriisiä koskevassa uutisoinnissa ole tuotu riittävästi esiin tavallisten palkansaajien tilannetta.

– Uutisissa puhutaan palkoista ja etuuksista, mutta ei tuoda esille sitä kuinka pieni minimipalkka tässä maassa on. Palkanlisillä on pyritty saamaan ihmisten toimeentuloa edes jollekin tasolle. Peruspalkan varassa on paljon ihmisiä. Työntekijän asema on jo tähän mennessä tehtyjen muutosten vuoksi heikentynyt. Hinnat ja verot nousevat samalla kun palkkoja ja eläkkeitä leikataan. Satasen eteen joutuu tekemään aika paljon töitä eikä sillä saa paljoa kaupasta, Hilonen sanoo.

(Kuva kesältä 2011, nimimerkki Philly boy92/Wikipedia)

Edellinen artikkeliTuleeko Jumalasta uutinen?
Seuraava artikkeliSLS valmistautuu nälkäkriisin pahenemiseen Länsi-Afrikassa

Ei näytettäviä viestejä