Makuupussimielenosoitus asunnottomuutta vastaan

Makuupussi

Nuoria, alle 25-vuotiaita asunnottomia oli viime vuoden lopussa lähes 1400 ja tilastot eivät kerro kuvaa koko määrästä, sanoo Nuorisoasuntoliiton pääsihteeri Olli Joensuu.

– Nuorissa asunnottomissa on pari eri ryhmää. Yleensä se on aika lyhytaikaista, asutaan tilapäisesti ystävien, kavereiden tai sukulaisten luona, kun ei ole saatavilla maksukykyä vastaavaa asuntoa.

– Vaikeampi puoli on ne noin 20 prosenttia nuorista asunnottomista, joilla asunnottomuus on pitkittynyt. Syynä siihen voi olla maksuhäiriömerkintä, asuntoa ei saa, jos luottotiedot ovat menneet. Myös päihteet, työttömyys ja opintojen loppuminen ovat riskitekijöitä pitkäaikaistuvaan asunnottomuuteen.

Tänä vuonna päättyvä valtion kolmivuotinen projekti, joka tähtäsi pitkäaikaisen asunnottomuuden puolittamiseen näyttää onnistuvan. Nuorisoasuntoliittoa huolettaa kuitenkin lyhytaikaisen asunnottomuuden huomioiminen.

– Pitkäaikaisasunnottomien määrä on puolittunut, mutta asunnottomien määrä pysynyt ennallaan. Lyhytaikainen asunnottomuus lisääntynyt. He muuttuvat jossain kohtaa pitkäaikaisasunnottomiksi, sanoo Joensuu.

Maanantaina 17.10. vietetään asunnottomien yötä. Tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Turun Mikaelinkirkon ovet ovat auki yöpyjille.
Tampereen seurakuntien päiväkeskuksessa Mustassa Lampaassa on urheiluteemainen näytös Asunnottomien olympialaiset, joka esitetään kello 16. Näytöksessä esiintyy Mustan Lampaan asiakkaita, vapaaehtoistyöntekijöitä ja yhteistyökumppaneita.

Edellinen artikkeliVoiko kirkkorakennuksen vapauttaa kiinteistöverosta?
Seuraava artikkeliIranilaispastorin asianajaja vetoaa paaviin ja YK:hon

Ei näytettäviä viestejä