Maallistuminen ja riidat haastavat kirkon työntekijöitä

Maallistuminen ja kirkon ristiriidat kuormittavat hengellisen työn tekijöitä. Kirkon koulutuskeskuksen työnohjauksen ja työyhteisön johtamisen kouluttaja Markku Tynkkynen näkee hengellisyyden silti ainutlaatuisena mahdollisuutena liittyä itseään suurempaan kertomukseen.

Hengellinen ammatti on Tynkkysen mukaan monella tavalla erilainen kuin muut ammatit. Hengellisyys voi olla suuri voimavara tai aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta.

Hengellisen työn tekeminen silloin, kun oma usko on hauras ja heikko tai peräti kriisissä, on vaikeaa. Tukea ei ole helppo pyytää.

‒ Kriisi haastaa motivaation ja jaksamisen, Tynkkynen toteaa.

Hän nostaa esille espanjalaisen kirjailijan ja filosofin Miguel de Unamunon teoksen Pyhän miehen uhri. Tarinassa pidetty katolinen pappi menetti uskonsa Jumalaan, mutta seurakuntalaisia säästääkseen hän ei jakanut epäilyksiään ja tuskaansa heidän kanssaan.

Parhaimmillaan hengellisyys on kuitenkin ainutlaatuinen voimavara, Markku Tynkkynen korostaa.

‒ Ihminen kaipaa sitä, että hänen työnsä liittyy suureen kokonaisuuteen, jolla on itseä ja tätä hetkeä isompi merkitys. Spiritualiteetti on nouseva trendi myös maallisessa työelämässä. Nyt etsitään työn laajempaa ja syvällisempää merkitystä.

Laskevien käyrien yhteisö

Sekularisaatio ja kirkon murros ovat haaste sekä työntekijän motivaation, että hänen uskonelämänsä kannalta.

‒ Mitä se merkitsee, että olemme töissä laskevien käyrien organisaatiossa, jonka merkitys ja kiinnostavuus ohenee ihmisten mielissä koko ajan? Tynkkynen kysyy.

Tämä voi vaikuttaa motivaation katoamiseen, vaikka asiaa ei tiedostaisikaan. Monet työntekijät muistavat, millaista oli olla töissä aivan toisenlaisessa Suomessa, jossa kirkkoa ja sen työntekijöitä arvostettiin.

‒ Käykö samalla myös niin, että monen kirkon työntekijän usko heikkenee yhteiskunnan maallistumisen mukana, Tynkkynen pohtii.

Hän uskoo, että kirkkoa kuitenkin tarvitaan edelleen ja siinä työskentelevä on mukana jossakin tärkeässä, olivatpa ihmisten mielipiteet millaisia tahansa.

Kirkko on laaja erimielisten yhteisö

Oman kuormansa työntekijöille aiheuttavat myös kirkon sisäiset ristiriidat. Se, mitä yksi pitää eettisesti oikeana ja jäsenkadon pysäyttävänä kehityksenä, on toisen mielestä kirkon ongelmien syy.

‒ Jos työntekijän näkemykset poikkeavat työnantajan näkemyksestä, syntyy turhautumista.

Tynkkynen huomauttaa, että kirkko ja yritysmaailma poikkeavat tässä toisistaan. Yrityksen johto päättää linjan ja työntekijän on toimittava sen mukaan.

‒ Periaatteessa kirkossakin on näin. Käytännössä kirkko on laaja erimielisten ihmisten yhteisö, eikä se muuta voi ollakaan. Tämä on sekä rikkaus että kuorma ja tekee asiat monimutkaisiksi.

‒ Kirkossa erimielisyydet koskettavat persoonaa syvästi. Menestyäkseen kirkon työntekijänä ihmisen on opeteltava hyväksymään, että ihmiset lähestyvät Jumalaa eri tavoilla.

Älä yritä muuttaa toista

Erilaisuus voi lakata olemasta uhka ja muuttua rikkaudeksi, kun toisenlaisen uskaltaa kohdata ilman yritystä muuttaa häntä. Jos jonkun toivoo kohtaamisessa muuttuvan, niin itsensä, Tynkkynen pohtii.

‒ Parisuhteessa ja työpaikalla toimii sama periaate. Jos yrität muuttaa toista, suhde ei toimi. Jos sen sijaan alat nähdä toisen kauniina ihmisenä, joka on annettu sinulle, alat tunnistaa hänessä monenlaisia lahjoja, vahvuuksia ja hyvyyttä.

Tästä kasvaa Tynkkysen mielestä kunnioitusta ja arvostusta. Samalla kasvaa rohkeus tunnustaa kaikissa ihmisissä olevan hauraus ja keskeneräisyys.

‒ Kohtaa uteliaana ja kiinnostuneena juuri hänet, jota sinun on vaikein ymmärtää. Hänen kanssaan voit oppia paljon myös itsestäsi. Eikä mitään pahaa ainakaan tapahdu!

Muumipeikko sulatti jään

Markku Tynkkynen pitää Muumi-tarinoista. Yksi hänen suosikeistaan kertoo Möröstä, jonka kanssa kukaan ei halunnut olla. Tämän ympärillä oli niin kylmää, että maa jäätyi.

Kun Muumipeikko meni juttelemaan yksinäisen Mörön kanssa, maa alkoi hiljalleen sulaa tämän ympärillä.

Muumipeikko tuo Tynkkysen mieleen Jeesuksen.

‒ Jeesus viihtyy ihmisten seurassa, hän kyseenalaistaa kuplia ja kertoo Jumalan rakkaudesta. Voin kulkea kirkon työntekijänä tämmöisellä otteella. Maailma olisi hirveä paikka, jos täällä ei olisi kirkkoa, pastori Markku Tynkkynen toteaa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Jukka Granström

Edellinen artikkeliLuottamushenkilö Akaasta: ”Erimielisyydet kuuluvat ihmisyyteen”
Seuraava artikkeliKirkolliskokous vastustaa valtion rahoituksen indeksikorotuksen jäädyttämistä

Ei näytettäviä viestejä